Terug naar het overzicht

Meer duidelijkheid over energietoeslag

De energietoeslag voor mensen met een lager inkomen wordt in eind april verwacht. Het gaat om een eenmalige uitkering van maximaal 800 euro. De meeste mensen met een uitkering krijgen dit automatisch. Huishoudens met een inkomen onder 120% van het minimum moeten de toeslag zelf aanvragen.

Compensatie voor energiekosten

De kosten voor energie zijn de afgelopen tijd enorm gestegen. Begin december 2021 kondigde Rijksoverheid al een energietoeslag aan voor mensen met een lager inkomen. Om hen te helpen bij het betalen van de energierekening. Wettelijk is het nog niet helemaal geregeld, maar afgelopen week heeft de minister aangegeven dat gemeenten alvast deze toeslag mogen uitkeren. Het gaat om een eenmalige uitkering van maximaal 800 euro. Op dit moment wordt er binnen de gemeente hard gewerkt om de energietoeslag zo snel mogelijk uit te kunnen betalen.

Verwachte uitkering in tweede helft van april

Heeft u een een uitkering levensonderhoud in het kader van de participatiewet, IOAW, IOAZ en BBZ? Dan krijgt u de energietoeslag automatisch uitgekeerd. U ontvangt hierover uiterlijk 22 april 2022 een brief. Wij doen onze uiterste best om de uitkering in de tweede helft van april uit te betalen.

Energietoeslag zelf aanvragen

Er zullen ook mensen zijn die de toeslag zelf moeten aanvragen. Huishoudens met een inkomen onder de 120% van het minimum komen hiervoor in aanmerking. Voor een alleenstaande (ouder) is dit ongeveer 1.300,- euro per maand (incl. vakantietoeslag) en voor samenwonenden is dit 1.850,- euro per maand (incl. vakantietoeslag). Er wordt geen vermogenstoets uitgevoerd.

Deze aanvraag kunt u eind april digitaal indienen, via het portal I-participatie op onze website. Zodra dit mogelijk is, leest u dit op onze website en in de gemeenteberichten in Telstar/Eendracht. Aanvragen die voor die tijd worden ingediend kunnen wij helaas niet in behandeling nemen.