Terug naar het overzicht

Flexwoningen op voormalige Avalex locatie in Nootdorp

De gemeente heeft de voormalige Avalex locatie aan de Molenweg 61a in Nootdorp aangewezen als locatie voor de bouw van circa 100 tijdelijke woningen. Deze zogenaamde flexwoningen zijn bedoeld voor starters, Oekraïense vluchtelingen en andere spoedzoekers en blijven minimaal 5 jaar op deze locatie staan. Naar verwachting kunnen de woningen medio 2025 opgeleverd worden.

Voor verschillende doelgroepen

De druk op de Nederlandse woningmarkt is hoog. Ook in Pijnacker-Nootdorp is er een grote behoefte aan betaalbare woningen voor o.a. starters. Daarnaast hebben we als gemeente een opgave vanuit het Rijk om een aantal specifieke doelgroepen te huisvesten, zoals Oekraïense vluchtelingen en spoedzoekers. Daarom wordt op veel plekken in onze gemeente gebouwd of zijn we nieuwe projecten aan het voorbereiden. Maar de ruimte is beperkt. Tijdelijke woningen kunnen op korte termijn bijdragen aan de vraag naar woonruimte, totdat permanente woningen zijn gerealiseerd.

Locatie

In 2023 heeft de gemeenteraad aan het college van burgemeester en wethouders gevraagd om een plan van aanpak uit te werken voor de bouw van tijdelijke woningen. Uit het daaropvolgende onderzoek bleek dat de voormalige locatie van Avalex aan de Molenweg 61a in Nootdorp een geschikte locatie is voor de bouw van circa 100 flexwoningen, die hier minimaal 5 jaar kunnen blijven staan. Deze locatie maakt namelijk onderdeel uit van het Dwarskadegebied, dat in de omgevingsvisie Pijnacker-Nootdorp 2050 is opgenomen als ‘transformatiegebied’; een gebied dat verandert van glastuinbouwgebied in een plek om te wonen en te leven. De komende 5 jaar wordt dit stuk grond nog niet permanent ontwikkeld, waardoor tijdelijke bouw hier mogelijk is.

Doelgroepen

Deze tijdelijke woningen zijn bedoeld voor verschillende doelgroepen als starters, Oekraïense vluchtelingen en andere spoedzoekers. Staedion is betrokken als beoogd toekomstig eigenaar van de flexwoningen. Deze woningcorporatie wordt verantwoordelijk voor het beheer en de toewijzing van de woningen. De gemeente richt het openbaar gebied in en beheert dit. Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (Swop) is momenteel betrokken bij de ondersteuning van de Oekraïense vluchtelingen die al op deze locatie wonen en blijft dat ook in de toekomst.

De bouw van flexwoningen aan de Molenweg 61a staat helemaal los van het onderzoek dat op dit moment binnen onze gemeente loopt naar de mogelijkheden voor een opvanglocatie voor asielzoekers.

Besluitvorming en vervolg

Op 30 mei a.s. neemt de gemeenteraad een besluit over het budget voor onderzoek en voorbereiding. Als de raad hiermee instemt, worden de komende maanden verschillende onderzoeken uitgevoerd, zoals een bodemonderzoek, milieukundig onderzoek en een onderzoek naar ecologie. Afhankelijk van de resultaten van deze onderzoeken, wordt na de zomer een vergunningprocedure gestart. Als de vergunning verleend is, zullen de werkzaamheden op de locatie begin 2025 van start gaan, waarna de woningen waarschijnlijk medio 2025 opgeleverd worden.

Communicatie en omwonenden

Omwonenden van de Molenweg 61a zijn vandaag schriftelijk op de hoogte gesteld. Bovendien wordt er binnenkort een informatieavond georganiseerd, waar zij nadere vragen kunnen stellen en mee kunnen denken over de invulling van de locatie.

gemeentehuis in Pijnacker