Identificatieplicht bij stemmen

Gaat u stemmen op 15, 16 of 17 maart 2021? Om te mogen stemmen moet u naast uw stempas ook een identiteitsbewijs laten zien.

Waarom moet ik mij identificeren?

Het stembureau moet zeker weten dat u de rechtmatige houder van de stempas bent. Dat doet het stembureau door de persoonsgegevens van uw stempas te vergelijken met de persoonsgegevens van uw identiteitsbewijs. Anders zou het kunnen gebeuren dat u uw stempas kwijt raakt en een andere kiezer, die zich dan voor u uitgeeft, uw stem uit brengt. Ook wordt zo voorkomen dat stempassen ‘geronseld’ worden en door derden gebruikt worden om mee te stemmen.

Wat zijn geldige identiteitsbewijzen?

  • paspoort;
  • identiteitskaart;
  • rijbewijs.

Deze Nederlandse identiteitsdocumenten mogen op de dag van de stemming maximaal vijf jaar zijn verlopen.

U kunt u niet identificeren met andere pasjes en kaarten. OV-chipkaart, bedrijfspas, collegekaart, bankpas of zwemabonnement zijn hiervoor niet geldig.

Mijn identiteitsbewijs is verlopen. Kan ik nog stemmen?

Kiezers kunnen zich in het stemlokaal identificeren met een identiteitsbewijs dat op de dag van de stemming maximaal vijf jaar is verlopen.

Ik sta in het stemlokaal en ben mijn identiteitsbewijs vergeten. Wat moet ik doen?

U moet bij het stemmen een geldig identiteitsbewijs tonen. Zonder dit bewijs kunt u niet stemmen. U moet dus alsnog uw identiteitsbewijs ophalen en daarna terugkeren naar het stemlokaal.