Achternaam kind kiezen
Bij de geboorte van uw eerste kind kunt u kiezen of uw kind uw eigen achternaam of die van uw partner krijgt. De achternaam die u kiest voor uw eerste kind, geldt ook voor alle volgende kinderen uit dezelfde relatie. U kunt uw eerste kind ook een dubbele achternaam geven, van elke ouder 1 naam.
U mag zelf kiezen welke achternaam uw kind krijgt: die van uzelf of van uw partner. Als u geen keuze maakt, krijgt uw kind automatisch de achternaam die volgens de wet bij uw gezinssituatie hoort. Kijk hiervoor op de website van de Rijksoverheid.
Alle kinderen zelfde achternaam
De achternaam die u kiest voor uw eerste kind, geldt ook voor alle volgende kinderen uit dezelfde relatie.
Voornaam
U mag ook zelf kiezen welke voornaam uw kind krijgt.
Uw kind kan bij de geboorte automatisch de achternaam van de vader of moeder krijgen. Als het kind op die manier niet de naam krijgt die u wilt, moet u naamskeuze doen. Daarbij kiest u voor uw kind de achternaam van de vader, de moeder of van degene die het kind heeft erkend.
Voorwaarden
Bij het maken van een naamskeuze voor de achternaam van uw (pasgeboren) kind geldt verder dat ten minste één van de ouders de Nederlandse nationaliteit moet hebben.
Naamskeuze doorgeven
Om de naamskeuze door te geven aan de gemeente komt u persoonlijk met uw partner naar het gemeentekantoor. Dit kan alleen op afspraak.
Meenemen naar de afspraak
U moet de verklaring van naamskeuze samen afleggen. Het is niet mogelijk om iemand te machtigen om naamskeuze te doen. Naar de afspraak moet u allebei een geldig identiteitsbewijs meenemen.
Mogelijkheden
Dit zijn de regels voor het doen van naamskeuze:
- Getrouwde ouders en ouders met geregistreerd partnerschap:
- Getrouwde ouders en ouders met geregistreerd partnerschap kunnen naamskeuze doen vóór de geboorte of bij geboorteaangifte.
- Niet-getrouwde ouders:
- Niet-getrouwde ouders moeten naamskeuze doen bij de erkenning van het kind. Erkenning (en dus naamskeuze) kan ook vóór de geboorte. Doet u bij de erkenning van het eerste kind geen naamskeuze? Dan krijgen ook alle volgende kinderen uit deze relatie de achternaam van de moeder.
- Alleenstaande ouder
- Bent u alleenstaande ouder (weduwe of weduwnaar) en is uw partner overleden voordat u de naamskeuze hebt gedaan, dan kunt u voor uw kind de achternaam van de vader of de moeder kiezen.
Kosten
Naamskeuze is gratis.
Let op
De achternaam die u kiest voor het eerstgeboren kind, geldt voor alle kinderen die uit diezelfde relatie geboren worden. Deze naamskeuze is mogelijk voor kinderen met de Nederlandse nationaliteit.
Hebt u bij de erkenning van uw eerste kind naamskeuze gedaan? En bent u van plan met de andere ouder van uw kind(eren) te gaan trouwen of een geregistreerd partnerschap aan te gaan? Dan kunt u nogmaals, eenmalig, naamskeuze voor uw kind(eren) doen. U kunt daarbij alleen kiezen voor de achternaam van de andere ouder.
Procedure
Deze naamsverandering kan alleen op de dag dat u trouwt of uw partnerschap registreert. U moet dan beiden een akte van naamskeuze ondertekenen. Daarna is naamsverandering niet meer mogelijk. Laat daarom ruim van te voren weten aan de ambtenaar van de burgerlijke stand van de gemeente waar u trouwt of uw partnerschap wordt geregistreerd dat u de achternaam van uw kind(eren) wilt veranderen. Doe dit bijvoorbeeld bij het afleggen van de Verklaring huwelijk/partnerschapsregistratie of als u de datum en locatie reserveert.
Leeftijd kinderen
Hebt u meerdere kinderen beneden de 16 jaar? Dan kunt u alleen naamswijziging doen voor al deze kinderen samen. Is uw kind ouder dan 16 jaar? Dan moet het kind ook zelf een handtekening zetten.
Kosten
De naamsverandering is gratis.
Let op
De naamskeuze die bij de erkenning is gedaan, kan alleen veranderd worden bij huwelijk of partnerschap van de ouders.
Wanneer u de achternaam van uw kind laat wijzigen, vervalt automatisch het identiteitsbewijs (paspoort/identiteitskaart) van het kind. Na 5 werkdagen kan er een nieuw identiteitsbewijs aangevraagd worden, hierbij moet het kind aanwezig zijn.
Stief- en pleegkinderen kunnen de achternaam van hun opvoeder krijgen. Het verzoek om een naamswijziging moet u doen bij Dienst Justis, een afdeling van ministerie van Veiligheid en Justitie.
Aanvragen
Een aanvraagformulier voor naamswijziging is te downloaden via de website van Dienst Justis. Daar vindt u ook een brochure over naamswijziging.
Bij uw verzoek moet u een afschrift van de geboorteakte meesturen van de persoon (personen) voor wie u naamswijziging vraagt. De geboorteakte kunt u opvragen bij de gemeente waar uw kind geboren is. Daarnaast kunnen andere documenten nodig zijn. Raadpleeg hiervoor de brochure.
Beslissing
Het ministerie beslist over uw verzoek. Een positieve beslissing wordt verwerkt in de Basisregistratie Personen (BRP) van uw gemeente.