Isoleren en energie besparen

Energie die we niet gebruiken hoeven we ook niet op te wekken. Dit geldt zowel wanneer u een woning huurt als wanneer u eigenaar bent van uw eigen woning. De eerste stap is het verlagen van de warmte- en energievraag. Als u in een koopwoning woont, kunt u veel energie besparen door te isoleren. Denk aan; isolatie, het luchtdicht maken van uw woning (bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips), hergebruik van warmte en betere radiatoren. Als u een woning huurt, kan uw verhuurder hiervoor zorgen. Voldoende isolatie en ventilatie zijn randvoorwaarden om uw huis, op termijn, duurzaam en comfortabel te verwarmen. Daarnaast zijn energiezuinige apparaten en verlichting ook goede manieren om elektriciteit te besparen.

Duurzame tips

 Met energie aan de slag Infographic
Met energie aan de slag Infographic
  • Gasverbruik beperken, denk aan: elektrisch koken, overstappen op een hybride warmtepomp of s ’nachts uw verwarming 3 tot 5 graden lager zetten.
  • Isoleren, denk aan: gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolerend glas, kierdichting (door bijvoorbeeld tochtstrips) of het plaatsen van folie achter uw radiatoren.
  • Besparen, denk aan: energiezuinige apparaten zoals een waterbesparende douchekop en ledverlichting maar ook alleen de ruimte verwarmen waar u aanwezig bent en de deuren in huis dichthouden.
  • Eigen energie opwekken, denk aan: zonnepanelen en zonnecollectoren

Kijk voor meer slimme en duurzame tips op de website van Milieu Centraal.