Subsidie voor isolatie oudere huizen

Vanaf 1 september 2023 kunt u subsidie aanvragen voor isolatie- en ventilatiemaatregelen aan oudere huizen. De bijdrage is maximaal € 1.460 (bij 1 isolatiemaatregel) tot € 2.000 (bij meerdere isolatiemaatregelen) per huis.

LET OP!! Op dit moment verstrekt de gemeente geen subsidie voor spouwmuurisolatie en dakisolatie vanaf de buitenkant.

 • De subsidie is voor oudere woningen met een bouwjaar tot 1992 en een slecht energielabel (D, E, F of G). Indien uw woning geen geregistreerd energielabel heeft, is het niet nodig om een energielabel aan te vragen. U kunt op het aanvraagformulier aangeven welke bouwdelen niet of slecht geïsoleerd zijn (dak, gevel, vloer/bodem of glas). Minimaal twee bouwdelen moeten niet of slecht geïsoleerd zijn, om voor subsidie in aanmerking te komen.  
 • De subsidie is alleen voor oudere koopwoningen. Indien u een woning huurt van een particuliere eigenaar (dus geen woningcorporatie), kan de eigenaar van de woning bij de gemeente subsidie aanvragen.  
 • U krijgt subsidie voor het isolatiemateriaal en de werkzaamheden van het isolatiebedrijf. De subsidie is maximaal 50 procent van de totale kosten, met een maximum van € 1.460,- bij één isolatiemaatregel en maximaal € 2.000,- bij meer maatregelen.
 • U moet voldoende vierkante meters isoleren om subsidie te krijgen:
  • vloer (minimaal 20m2)
  • muur (minimaal 10m2)
  • dak (minimaal 20m2)
  • glas (minimaal 8m2)
 • Ventilatiesystemen komen voor subsidie in aanmerking, maar alleen op voorwaarde dat er daarnaast ook een isolatiemaatregel wordt uitgevoerd. Het gaat om de volgende energiezuinige ventilatiesystemen:
  • een CO2-gestuurd ventilatiesysteem
  • balansventilatie met warmteterugwinning (evt. in combinatie met CO2-sturing)
 • U kunt ook subsidie krijgen als u de woningisolatie zelf uitvoert (doe-het-zelf). De subsidie is alleen voor de isolatiematerialen. Op de website van Milieucentraal staan voorwaarden en tips als u zelf uw huis wilt isoleren.
 • U vraagt de gemeentesubsidie aan vóór het uitvoeren van de werkzaamheden. Als de isolatiemaatregelen al zijn uitgevoerd, kan u geen subsidie bij de gemeente aanvragen.
 • Zijn de maatregelen aan uw woning al uitgevoerd? Dan kunt u wel subsidie aanvragen bij het Rijk; de ISDE-subsidie. U heeft 24 maanden de tijd om uw subsidieaanvraag te doen nadat u uw maatregel heeft laten uitvoeren. Let op: deze subsidie is alleen beschikbaar als een isolatiebedrijf de werkzaamheden heeft uitgevoerd.
 • U mag subsidies stapelen: u kunt subsidie aanvragen bij de gemeente én bij het Rijk. Kijk hiervoor op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.
 • Leest u de complete voorwaarden van de subsidieregeling isolatie Pijnacker-Nootdorp 2023
 • Als de subsidiepot leeg is, kunt u geen aanvraag meer doen. Op deze website en via social media waarschuwt de gemeente inwoners als het budget bijna op is.

Aanvragen isolatiesubsidie in 7 stappen:

 1. U vraagt offertes van één of meerdere isolatiebedrijven.
 2. U maakt een keuze.
 3. U vraagt isolatiesubsidie aan bij de gemeente via het digitale aanvraagformulier. U voegt de offerte van het isolatiebedrijf of een overzicht van de materiaalkosten toe.
 4. U ontvangt bericht dat de subsidie voor u is gereserveerd. 
 5. U laat de werkzaamheden uitvoeren of u koopt de materialen en voert de werkzaamheden uit.
 6. Ná het isoleren vult u het digitale formulier Vaststelling subsidie isolatie in, met de factuur, een bewijs van betaling en minimaal drie foto’s van de uitvoering van de werkzaamheden.
 7. U ontvangt het voor u gereserveerde bedrag op uw rekening. 

Dat kan! Behalve gemeentesubsidie kunnen inwoners ook ISDE-subsidie van het Rijk krijgen voor isolatie en andere duurzame maatregelen. Inwoners kunnen beide subsidies aanvragen, dus subsidie stapelen mag! De ISDE-subsidie kunnen inwoners ná het uitvoeren van de werkzaamheden aanvragen. De ISDE-subsidie is alleen beschikbaar als een isolatiebedrijf de werkzaamheden uitvoert. 

 

Informatie over ISDE-subsidie:

 • U kunt subsidie krijgen voor diverse duurzame maatregelen.
 • U krijgt 15 procent subsidie van het Rijk bij 1 isolatiemaatregel, u krijgt 30 procent bij 2 isolatiemaatregelen.
 • U vraagt ISDE-subsidie aan na het uitvoeren van de duurzame maatregelen.
 • Kijk op de website van Rijksdienst voor Ondernemend Nederland hoe je ISDE-subsidie aanvraagt.

Door subsidie aan te vragen wordt isoleren een stuk voordeliger. 

Hieronder staan voorbeelden van geschatte totale kosten (offerte), subsidie en uw energiebesparing. Hierbij is uitgegaan van 1 isolerende maatregel. Als u meer isolatiemaatregelen uitvoert, is de subsidie meestal hoger.

De berekening* is gebaseerd op de gemiddelde kosten van het isoleren zelf, dus zonder meerwerk. Meerwerk is bijvoorbeeld afwerking van muur of dak. Voor meerwerk kunt u geen subsidie krijgen. Door subsidie aan te vragen, wordt isoleren een stuk voordeliger. Maar wat levert subsidie u op?  

*Door stijging van de prijs van grondstoffen en arbeid kunnen bedragen hoger uitvallen.
 

Maatregel 1: Isolatie vloer

 

Kosten

ISDE-subsidie

Subsidie gemeente

 

Zelf betalen

Besparing m3 gas/per jaar

Tussen-
woning

€2.250

€337

€1.125

€788

80

Hoek-
woning

€2.350

€352

€1.175

€823

130

Vrijstaande woning

€4.500

€675

€1.460

€2.365

250

 Maatregel 2: Isolerend glas (HR++) in bestaande kozijnen met enkel glas

 

Kosten

ISDE-subsidie

Subsidie gemeente

 

Zelf betalen

Besparing m3 gas/ per jaar /jaar

Tussen-woning

€3.700

€555

€1.460

€1.685

240

Hoek-
woning

€3.900

€585

€1.460

€1.855

260

Vrijstaande woning

€5.500

€825

€1.460

€3.215

370

Meer informatie en rekenvoorbeelden vindt u op: www.milieucentraal.nl

Voor de meeste isolatiemaatregelen heeft u geen vergunning nodig, bijvoorbeeld bij het isoleren van de vloer of isolatie aan de binnenkant van het dak.

U heeft wél een vergunning nodig bij de volgende isolatiemaatregelen:

 • Buitenschil-isolatie: isolatie aan de buitenzijde van uw woning (gevel)
 • Nieuwe kozijnen

Let op: Het isoleren van monumenten moet extra zorgvuldig gebeuren. Er zijn aanvullende regels om een monument te isoleren. Voor verbouwing of restauratie van een monument heeft u meestal een omgevingsvergunning nodig. Neem vooraf contact op met de gemeente.

Doet u andere isolatiemaatregelen? Doe eerst de vergunningscheck in het Omgevingsloket.

Met isolatie verduurzaamt u de woning. Het is wenselijk om hierbij ook milieuvriendelijke materialen te gebruiken. Voorbeelden van natuurlijke isolatiematerialen zijn vlas, hennep, houtvezelplaat, wol, cellulose, kurk en stro. Bij isolatie gebruiken aannemers nog veelal glas- of steenwol, PIR-plaat of PUR (synthetische en minerale materialen). Deze materialen zijn goedkoper dan natuurlijke materialen, maar zijn schadelijker voor het milieu, zowel tijdens de productie als in het gebruik. Ook zijn de materialen niet herbruikbaar, dus slecht voor onze planeet.

Natuurlijke of ecologische isolatiematerialen hebben veel voordelen ten opzichte van synthetische of minerale materialen:

 • Bevat geen schadelijke stoffen
 • Zorgt voor een gezond binnenklimaat door verbeterde vochtbalans
 • Houdt de woning koeler in de zomer
 • Goede isolatiewaarde
 • Neemt CO2 op
 • Minder kans op vocht- en schimmel
 • Beter voor het milieu

Meer informatie over natuurlijk isoleren en isolatiebedrijven met ervaring in natuurlijk isoleren: www.isoleerbewust.nl 

Volgens de Wet natuurbescherming moet iedereen de verblijfplaatsen van vogels en vleermuizen beschermen. In sommige huizen bevinden zich in muren of onder het dak nesten of schuilplaatsen van deze dieren. Bij het isoleren van spouwmuren of daken moet u hier rekening mee houden: u mag de verblijfplaatsen van vogels en vleermuizen niet verwijderen of verstoren.

Op 2 augustus 2023 heeft de Raad van State uitspraak gedaan over het beschermen van dieren tijdens het aanbrengen van isolatiemateriaal in spouwmuren en daken om nadelige gevolgen voor vleermuizen, huismussen en gierzwaluwen te voorkomen. Een belangrijk onderdeel in de uitspraak is dat een onderzoek met een camera dat door een gecertificeerd isolatiebedrijf wordt uitgevoerd, niet meer voldoende is. De Raad van State schrijft een quickscan en in sommige gevallen een ecologisch onderzoek voor, dat uitgevoerd moet worden door een specialistische ecoloog. Dit kan grote gevolgen hebben voor de doorlooptijd en kosten van het isolatieproject.

De VNG, de Provincie Zuid-Holland en de Omgevingsdienst Haaglanden onderzoeken mogelijke werkmethoden voor gemeenten (waaronder het opstellen van een Soorten Management Plan door de provincie of de gemeente) om doorlooptijd en kosten te besparen. Het idee is dat een gemeente een gemeente breed ecologisch onderzoek uitvoert en maatregelen neemt voor de instandhouding van beschermde dieren zoals de vleermuis, waarna de provincie een ontheffing voor de hele gemeente verleent. Dit proces brengt ook kosten met zich mee en is ook tijdrovend (ca. 1,5 a 2 jaar).

In afwachting van dit proces of mogelijke andere oplossingen heeft het college van gemeente Pijnacker-Nootdorp besloten voorlopig geen subsidie voor spouwmuurisolatie of dakisolatie vanaf de buitenkant te verstrekken.

U mag zelf uw huis isoleren en subsidie aanvragen voor de materialen. Veel isolatieklussen zijn heel goed zelf uit te voeren. Op de website Milieucentraal leest u hoe u deze werkzaamheden moet uitvoeren.

Let op: u krijgt géén subsidie voor uw eigen werkuren.

U kunt beginnen met het maken van een afspraak voor een gratis duurzaamheidsgesprek met één van onze coaches, via www.duurzaampn.nl/gesprek

Vragen over de isolatiesubsidie? Bel naar 14 015 of mail met de gemeente: info@pijnacker-nootdorp.nl.

Maak een afspraak met een (onafhankelijke) duurzaamheidscoach bij u thuis via www.metenergieaandeslag.nl/duurzaamheidscoach.