Isoleren en energie besparen

Energie die we niet gebruiken hoeven we ook niet op te wekken. Dit geldt zowel wanneer u een woning huurt als wanneer u eigenaar bent van uw eigen woning. De eerste stap is het verlagen van de warmte- en energievraag. Als u in een koopwoning woont, kunt u veel energie besparen door te isoleren. Denk aan; isolatie, het luchtdicht maken van uw woning (bijvoorbeeld door het plaatsen van tochtstrips), hergebruik van warmte en betere radiatoren. Als u een woning huurt, kan uw verhuurder hiervoor zorgen. Voldoende isolatie en ventilatie zijn randvoorwaarden om uw huis, op termijn, duurzaam en comfortabel te verwarmen. Daarnaast zijn energiezuinige apparaten en verlichting ook goede manieren om elektriciteit te besparen.

Duurzame tips

Op de afbeelding ziet u een huis. Met een pijl wordt er gewezen naar het zonnepaneel dat op het dak ligt. Daarbij staat de tekst: Eigen energie opwekken. Denk aan: zonnepanelen en zonnecollectoren. 

Een pijl lager wijst naar het dak zelf. Hierbij staat de tekst: Isoleren. Denk aan: gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolerend glas, kierdichting (door bijvoorbeeld tochtstrips) of het plaatsen van folie achter uw radiator. 

De derde pijl wijst naar de radiator die hangt in het huis: Gasverbruik beperken. Denk aan: elektrisch koken, overstappen op een hybride warmtepomp of 's nachts uw verwarming 3 tot 5 graden lager zetten. 

De laatste pijl wijst naar de lamp in de woonkamer: Besparen. Denk aan: energiezuinige apparaten, zoals een waterbesparende douchekop en ledverlichting, maar ook alleen de ruimte verwarmen waar u aanwezig bent en de deuren in huis dichthouden.
Met energie aan de slag Infographic
  • Gasverbruik beperken, denk aan: elektrisch koken, overstappen op een hybride warmtepomp of s ’nachts uw verwarming 3 tot 5 graden lager zetten.
  • Isoleren, denk aan: gevelisolatie, vloerisolatie, dakisolatie, isolerend glas, kierdichting (door bijvoorbeeld tochtstrips) of het plaatsen van folie achter uw radiatoren.
  • Besparen, denk aan: energiezuinige apparaten zoals een waterbesparende douchekop en ledverlichting maar ook alleen de ruimte verwarmen waar u aanwezig bent en de deuren in huis dichthouden.
  • Eigen energie opwekken, denk aan: zonnepanelen en zonnecollectoren

Kijk voor meer informatie en duurzame tips op de website van het Regionaal Energieloket Pijnacker-Nootdorp. Op deze pagina Pijnacker-Nootdorp op de website van het Regionaal Energieloket kunt u aan de hand van uw postcode zien welke voorkeursoplossing voor aardgas er voor uw buurt gekozen is en hoe u uw eigen woning of pand hierop kunt voorbereiden.