Woensdag 21 september is het Wereld Alzheimer Dag
Samen op pad… Dat klinkt gezellig. Vaak is het dat ook. Toch verandert het ‘pad’ én – langzamerhand – het ‘samen’, als de diagnose dementie gesteld is. Voor de betrokkene zelf, de partner, voor kinderen met hun vader of moeder… Wist u dat 1 op de 5 mensen dementie krijgt?
Casemanager
Juist daarom is het zo nodig, dat we met elkaar ‘Samen op pad’ blijven gaan. Allereerst is er de casemanager dementie om hierin te ondersteunen, advies te geven over een pad, persoonsgericht. In het aparte kader zijn de gegevens van lokale organisaties met casemanagers op een rij gezet. U kunt bellen met uw vragen; een casemanager ofwel dementieverpleegkundige komt bij u thuis, geeft voorlichting en loopt als het ware met u mee om voortdurend samen met u te bekijken welke hulp het beste bij u past op dat moment. Het zijn deskundige hulpverleners, die met hart en ziel hun werk doen.
Geheugenbieb
In de nieuwe Geheugenbieb in CulturA&Zo vindt u informatie en romans, die inzicht kunnen geven. Hoe herkent u de eerste verschijnselen? Hoe is het voor iemand om geheugenproblemen te krijgen? Hoe is het voor een partner om zijn of haar naaste te zien worstelen met dementie? Hoe kunt u er het beste mee omgaan? Meer inzicht biedt meer ruimte en minder drempels om samen op pad te blijven gaan!
Samen op pad
Samen op pad, omdat het alleen moeilijker wordt, bijvoorbeeld naar de koorrepetitie of naar de sportvereniging of sportschool, naar de wandelgroep of een voorstelling. Met elkaar kunnen we ervoor zorgen, dat ook mensen met geheugenproblemen of beginnende dementie zo lang mogelijk mee blijven doen met hun gebruikelijke liefhebberijen.
En natuurlijk is samen een spelletje doen, een tochtje op de duofiets of een wandeling maken ook ‘samen op pad’ zijn! Bewegen is zo belangrijk voor onze hersenfuncties! Wandel bijvoorbeeld straks door de ‘versierde’ Dorpsstraat naar CulturA&Zo, waar men aan het werk gaat om het certificaat ‘dementievriendelijk’ te krijgen! Doet u ook mee? Samen op pad naar een dementievriendelijke gemeenschap.
Meer weten of iets doen?
In Pijnacker/Nootdorp/Delfgauw lijden zo’n 750 mensen aan dementie; in 2030 zijn dat er naar schatting al 1100. Dus ieder van ons krijgt er in de directe omgeving mee te maken! De SWOP biedt – samen met de Alzheimerafdeling Delf-Westland-Oostland – voorlichting en ondersteuning aan vrijwilligers, die ‘samen op pad’ willen gaan. Wilt u meer weten? Doet u mee? Bel de SWOP 015 – 3 699 699 en vraag naar Josita of Nienke. Wilt u als vereniging of onderneming informatie, e-mail dan naar s.poll@alzheimervrijwilligers.nl.

Meer nieuws
-
Toegankelijke routes in Pijnacker-Nootdorp30 november 2023, 16:44
-
Pijnacker-Nootdorp te zien op TV West28 november 2023, 21:37
-
Hertellen stemmen twee stembureaus28 november 2023, 17:37
-
Avondopenstelling vervalt op dinsdag 5 december27 november 2023, 13:32
-
Gladheidseizoen is ingegaan27 november 2023, 09:54
-
Advertentiefraude27 november 2023, 09:48
-
Spreekuur college maandag 11 december27 november 2023, 09:39
-
Biesieklette Pijnacker Zuid vanaf maandag 4 december dicht27 november 2023, 09:36
-
Straks op weg? Alcoholvrij!27 november 2023, 09:34
-
Berichten over uw Buurt in uw inbox27 november 2023, 09:22