Terug naar het overzicht

Stoppen met roken én tegelijk fitter worden

In 2021 is de gemeente Pijnacker-Nootdorp gestart met een klankbordgroep gezonde leefstijl waar inwoners zich voor konden aanmelden om samen met de gemeente na te denken over het gezondheidsbeleid en het Lokaal Preventieakkoord van Pijnacker-Nootdorp.

In het Lokaal Preventieakkoord heeft de gemeente verschillende ambities opgenomen die een gezonde leefstijl en leefomgeving bevorderen. Eén van die ambities is de inzet voor een rookvrije omgeving. Samen met scholen en sportverenigingen wordt gekeken hoe schoolpleinen en sportaccommodaties rookvrij gemaakt kunnen worden, maar ook andere publieke ruimtes zoals speelplaatsen.

Daarnaast promoot de gemeente actief ‘Stoptober’, een jaarlijkse actiemaand in oktober waar mensen zich voor kunnen opgeven om samen met anderen te stoppen met roken. Via www.stoptober.nl kunnen mensen zich gratis opgeven en meedoen.

Wethouder Marieke van Bijnen;

Er zijn verschillende ondersteuningsmogelijkheden om te stoppen met roken. De gemeente vindt het belangrijk om allerlei soorten initiatieven onder de aandacht te brengen. Stoppen met roken kan erg lastig zijn. Meedoen aan Stoptober kan helpen bij het zetten van die eerste stap

Leefstijlcoach Carla Gillemans

In het kader van Stoptober is Carla Gillemans, inwoner van de gemeente Pijnacker-Nootdorp en lid van de klankbordgroep gezonde leefstijl, geïnterviewd over haar eigen ervaringen omtrent stoppen met roken en de opleiding Rookvrij en Fitter die ze heeft gevolgd.

Leefstijlcoach Carla Gillemans uit Nootdorp weet uit eigen ervaring hoe moeilijk het is om met roken te stoppen. Toch lukte het haar, zo’n twaalf jaar geleden, vooral door te gaan bewegen op moeilijke momenten. Nu helpt ze anderen hiermee.

Het gaat om het programma ‘Rookvrij en Fitter’ dat mede is ontwikkeld door het CWZ Ziekenhuis in Nijmegen,” vertelt Gillemans. “Uit onderzoek is gebleken dat meer bewegen, in combinatie met coaching heel goed helpt om te stoppen. Eigenlijk om drie redenen, ten eerste leidt het af als je behoefte aan een sigaret krijgt. Het tweede is dat je door beweging je stofwisseling op peil houdt, want die gaat wat langzamer als je stopt, waardoor je aan kunt komen. Ten slotte merk je door de combinatie van stoppen en meer bewegen dat je je al heel snel fitter gaat voelen, en dat motiveert. Dat merkte ik zelf ook heel erg toen ik stopte.

Gillemans volgde een training om het programma te mogen aanbieden en ze gaat per 20 september van start met het programma. Dat valt mooi samen met de actiemaand Stoptober, waarbij nog meer aandacht is voor stoppen met roken. Het programma duurt ongeveer 4 weken waardoor je in de moeilijkste periode, intensieve begeleiding hebt.

Één op de vijf volwassenen rookt momenteel,” vertelt Gillemans en 80% daarvan zou eigenlijk willen stoppen. Ik weet uit ervaring dat het op deze manier kan. Het is vaak een verslaving en mensen leven in ontkenning. Ik weet er zelf alles van. Dan zeg je: ‘Nee dat kuchje komt niet door het roken hoor.’ Maar in je hart weet je wel beter. Je voelt je echt zo’n stuk beter als je stopt

Verschillende manieren

Het programma is op verschillende manieren te volgen, individueel of in een groep, maar ook bijvoorbeeld online of telefonisch. “We kijken dan samen wat voor manier van bewegen bij iemand past en ik verzorg ook Fresh Air Walks, dan kun je samen wandelen en ervaringen uitwisselen. Ook na afloop van het programma mag je daar nog aan meedoen.” Wel moet je echt willen, je moet het niet voor een ander doen. Als je niet gemotiveerd bent, lukt het niet.”

Meer weten over de mogelijkheden van Carla Gillemans: www.c-yourselfcoaching.nl/rookvrij-en-fitter.

Hulp bij stoppen met roken

  • Bellen met de Stoplijn: 0800-1995
  • Informatie vinden op: www.ikstopnu.nl
  • Stoppen met roken via uw zorgverzekeraar. De basisverzekering vergoedt in verschillende gevallen hulp bij stoppen met roken (jaarlijks één programma). Het gaat om methoden die werken, zoals persoonlijke coaching of groepstrainingen. De vergoeding is 100%, u hoeft sinds 1 januari 2020 geen eigen risico meer te betalen. Er zijn wel voorwaarden, vraag dit na bij uw zorgverzekeraar.
Leefstiijlcoach Carla Gillemans
Leefstijlcoach Carla Gillemans