Terug naar het overzicht

Opvang vluchtelingen Oekraïne

Afgelopen vrijdag is de tweede groep vluchtelingen uit Oekraïne gearriveerd bij het Van der Valk hotel in Nootdorp. In totaal vangt de gemeente daar op dit moment 51 vluchtelingen op. Later deze week wordt nog een groep verwacht. Daarnaast arriveren er steeds meer vluchtelingen bij particulieren die thuis huisvesting organiseren. De gemeente is erg onder de indruk van de hulp die inwoners bieden aan deze mensen in nood.

RefugeeHelp

Samen met Oekraïense vluchtelingen hebben Vluchtelingenwerk Nederland, het Rode Kruis en het Leger des Heils vorige week de website Refugeehelp.nl opgezet, om mensen zo snel mogelijk wegwijs te maken in Nederland. Vluchtelingen kunnen hier terecht voor informatie over zaken als huisvesting, medische zorg, activiteiten en juridische hulp. Ook wijst de nieuwe website hen de weg naar organisaties en initiatieven die voor hen van belang zijn. Altijd actueel en in hun eigen taal. RefugeeHelp is het online startpunt voor Oekraïense vluchtelingen in Nederland en iedereen die zich voor hen in wil zetten.

Inzamelingspunten

De gemeente krijgt momenteel veel vragen over het doneren van spullen. Dit kan bij een van de landelijke inzamelpunten, bijvoorbeeld in Delft. Op www.help-ukraine.nl vindt u een overzicht van de inzamelingspunten. De gemeente neemt zelf geen giften/spullen aan, omdat wij op dit moment nog geen zicht hebben op wat de vluchtelingen nodig hebben.

Waar kan de gemeente bij helpen?

De gemeente heeft geen taak in het organiseren van huisvesting bij particulieren thuis, maar wel een ondersteunende rol nadat de vluchtelingen bij mensen thuis zijn opgevangen. Wij zorgen voor de registratie in het Basisregistratie Personen (BRP) en bieden ‘maatschappelijke begeleiding’.  Hierbij kan gedacht worden aan gezondheidszorg, onderwijs en werk etc. Als er sprake is van acute financiële nood, kan de gemeente – in afwachting van de landelijke regelingen – hierbij helpen.

Actuele informatie

Heeft u vragen? De meest actuele informatie is te vinden op onze website www.pijnacker-nootdorp.nl/oekraine. Hier staan ook veel vragen met antwoorden die regelmatig worden aangevuld met nieuwe informatie. Staat uw vraag er niet bij? Stuur dan een mail naar helpoekraine@pijnacker-nootdorp.nl of bel ons via 14015.

Vlag Oekraine