Terug naar het overzicht

Kinderen zichtbaar op de fiets

Tijdens een fietscontrole-actie in Delfgauw controleerden alle basisscholen de fietsen van kinderen uit groep 5 tot en met 8. Al deze 500 kinderen zitten nu goed verlicht op de fiets. Een waardevolle actie dit najaar: goed zichtbaar zijn op de fiets is zo belangrijk!

Fietscontrole

Woensdagochtend 12 oktober controleerden basisscholen Spectrum, Meander en Triangel tegelijkertijd de fietsen van de leerlingen. Naast licht werd de hele fiets gecheckt. Per school controleerden ouders van kinderen de fietsen. Voor reparaties waren twee fietsenmakers aanwezig. De actie werd ondersteund door het Regionaal Ondersteuningsbureau Verkeersveiligheid Zuid-Holland die zorgde voor extra informatie en een verkeersveilig cadeautje voor de kinderen.

Hoe ben je zichtbaar op de fiets?

  1. Check regelmatig of de verlichting op de fiets werkt. 
  2. Zorg dat je lichten voldoen aan de regelgeving: geen knipperende lichten, wit licht voor en rood licht achter.
  3. Is je vaste fietsverlichting kapot of gestolen? Gebruik dan losse fietslampjes. Bevestig deze aan je fiets of zichtbaar aan je bovenlichaam. Zorg dat het voorlampje recht vooruit schijnt en het achter lampje recht achteruit.
  4. Let ook op de reflectoren. Vervang deze als ze kapot of weg zijn. Achter moet een rode reflector aanwezig zijn, op de trappers gele en op de wielen of banden witte of gele.
  5. Doe je lichten al in de schemerperiode aan en als er slecht zicht is, bijvoorbeeld door regen. Ook dan ben je niet meer goed zichtbaar.