Terug naar het overzicht

Heeft u de aanslag gemeentelijke belastingen 2022 nog niet ontvangen?

Sommige woningeigenaren hebben nog geen aanslag gemeentelijke belastingen over het belastingjaar 2022 ontvangen. Hoe kan dat?

Extra werk door andere meetmethode

Ieder jaar bepaalt de gemeente opnieuw de waarde van een woning, bedrijfspand of stuk grond. Dit jaar bracht dit extra werk met zich mee. Vanaf 2022 zijn alle gemeenten in Nederland namelijk wettelijk verplicht om alle WOZ-woningtaxaties te baseren op de vierkante meters gebruiksoppervlakte van de woning, in plaats van kubieke meters inhoud. De gebruiksoppervlakte is ook de standaard meetmethode die wordt toegepast door bijvoorbeeld makelaars, taxateurs, woningbouwverenigingen en beleggers in vastgoed. Zo ontstaat er meer duidelijkheid voor woningeigenaren.

Wachten op goedkeuring

In de afgelopen tijd heeft de gemeente van alle woningen binnen haar gemeentegrens de gebruiksoppervlakte bepaald. Op het moment van de aanslagoplegging eind februari 2022, was alleen nog niet van alle woningen de definitieve goedkeuring op de nieuwe gebruiksoppervlakte beschikbaar. Van de woningen in kwestie zijn daarom, uit het oogpunt van zorgvuldigheid, de WOZ-waarden niet formeel beschikt. Hierdoor hebben niet alle woningeigenaren eind februari een aanslag onroerend zaakbelasting (OZB) ontvangen.

De verwachting is dat de WOZ-waarden de komende tijd alsnog worden vastgesteld aan de hand van de goedgekeurde gebruiksoppervlakte. Zo kunnen de woningeigenaren die dit betreft vanaf eind mei 2022 hun aanslag onroerend zaakbelasting (OZB) alsnog verwachten.

Aanslagen in Berichtenbox Mijnoverheid

Wanneer u zich heeft aangemeld voor Mijnoverheid dan kan het zijn dat u uw aanslag over belastingjaar 2022 in uw Berichtenbox van Mijnoverheid heeft ontvangen. U kunt dit zelf controleren door in te loggen op uw Mijnoverheid account.

Digitale belastingbalie

Daarnaast is het ook mogelijk om op uw persoonlijke belastingpagina van de gemeente Pijnacker-Nootdorp in te loggen. U gaat dan naar onze  Digitale belastingbalie en logt daar in met uw DigiD of eHerkenning. U kunt hier de aan u opgelegde aanslagen raadplegen en of downloaden.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over de belastingsoorten, de WOZ beschikking of over automatische incasso? Ga dan naar onze belastingpagina.