Terug naar het overzicht

Gemeente pakt identiteitsfraude verder aan

Pijnacker-Nootdorp neemt extra maatregelen om identiteitsfraude verder tegen te gaan. Vanaf 1 januari werkt de gemeente met gezichtsscanners aan de balie.

Identiteitsfraude

Bij identiteitsfraude maken criminelen misbruik van valse of gestolen identiteitsgegevens. Ze kopen bijvoorbeeld spullen op naam van iemand anders zonder te betalen of ze proberen een bankrekening te openen. Als gemeente willen we onze inwoners hier tegen beschermen en is het wettelijk* verplicht dat uw identiteit wordt vastgesteld.

Werking gezichtsscanner

Vraagt u een paspoort, identiteitskaart, rijbewijs of uittreksel aan? Dan vragen we u in de camera te kijken voor een scan van uw gezicht. Deze scanners lezen uw gezicht en vergelijken deze met de foto die op uw huidige document staat. Met deze zorgvuldige controle kunnen we identiteitsfraude nog beter voorkomen.

Medewerkers van de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn opgeleid om identiteitsfraude te herkennen. Maar de scanners zien meer details van het gezicht, dan onze medewerkers met het blote oog kunnen zien.

Voorkomen

Ook u kunt uzelf zoveel mogelijk beschermen tegen identiteitsfraude. Ga zorgvuldig om met uw identiteitsgegevens, paspoort, ID-kaart of rijbewijs. Lees hierover meer op de website van de Rijksoverheid.

Privacy

De scans worden niet bewaard. De gemeente deelt deze gegevens ook niet met andere organisaties.

*Artikel 28 Paspoortwet, Artikel 22 en artikel 39, lid 1 Paspoortuitvoeringsregeling Nederland 2001 (PUN) Artikel 2.4,

lid 3 en Artikel 2.19, lid 5 Wet Basisregistratie Personen (Wet BRP). Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG)

Artikel 6 lid 1 sub C