Terug naar het overzicht

Dodenherdenking 2025

Vanavond, zondag 4 mei, vond in onze gemeente de jaarlijkse dodenherdenking plaats. De Nederlandse slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog en allen die zijn omgekomen in oorlogssituaties en bij vredesmissies na de Tweede Wereldoorlog werden herdacht. Dit jaar had de herdenking een bijzondere betekenis, omdat we 80 jaar in vrijheid leven. Het thema van dit jaar was dan ook ’80 jaar vrijheid’.

Herdenking in Nootdorp

De herdenking in Nootdorp begon om 19.15 uur met een bijeenkomst in de Dorpskerk in de Dorpsstraat. Tijdens deze plechtigheid werden muziekstukken gespeeld door Harmonie Nootdorp. Burgemeester Björn Lugthart hield een toespraak en leden van Scouting Nootdorp lazen gedichten voor. Om 19.45 uur liepen de aanwezigen naar het monument naast het Oude Raadhuis. Leden van scouting Nootdorp reikten bij het monument bloemen uit en Harmonie Nootdorp speelde een aantal muziekstukken. Om 20.00 uur was er twee minuten stilte met aansluitend het Wilhelmus, waarna een leerling uit groep 8 van de Sint Jozefschool een gedicht voorlas. Burgemeester Björn Lugthart en raadslid Kavita Hira legden hierna namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp een krans. Daarna legde het bestuur van de Oranjevereniging een krans. Belangstellenden legden daarna bloemen bij het monument.

Herdenking in Pijnacker

Om 19.00 uur was er een herdenkingsdienst in de RK Kerk Joannes de Dooper aan de Oostlaan in Pijnacker. Voor deze gelegenheid zijn de doeken, die eerder dit jaar door leerlingen van Stanislas Pijnacker zijn beschilderd in het kader van dit herdenkingsjaar, opgehangen in de kerk. Het koor Cantores Amatores speelde vier prachtige liederen tijdens de dienst. Wethouder Marieke van Bijnen hield samen met Berfin Karabulut, een leerlinge van het Stanislas Pijnacker, een herdenkingsrede. Na hen las een leerling uit groep 8 van de Sint Jozefschool in Nootdorp een gedicht voor. De heer Ubels sprak daarna over de ervaringen van zijn moeder, die nog maar een tiener was in de Tweede Wereldoorlog. Na de dienst vertrokken de aanwezigen in een stille tocht naar het monument in het Emmapark. De stille troms van Muziekvereniging Haaglanden begeleidden de stoet. Bij het monument stond een erewacht van Scouting Pijnacker, waar veteranen na de stille tocht bij aansloten. Muziekvereniging Excelsior Pijnacker verzorgde de muziek.

Om 20.00 uur was er twee minuten stilte en brachten de veteranen een eregroet. Daarna zongen de aanwezigen het Wilhelmus. Wethouder Marieke van Bijnen hield een korte toespraak en kinderburgemeester Jim den Boer las een gedicht voor. Een vertegenwoordiger van Amnesty International en een leerlinge uit groep 8 van de Johannesschool lazen gedichten voor. Wethouder Marieke van Bijnen en raadslid Daniël de Wolf legden namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp de eerste krans. Hierna volgden nog bloemstukken of kransen namens de veteranen in de gemeente, de Oranjevereniging, het Beraad van Kerken, Scouting Pijnacker, Amnesty International, De Laatste Eer, Muziekvereniging Haaglanden, en Stanislas Pijnacker. Na de plechtigheid liepen de aanwezigen langs het monument en legden een bloem neer.