Terug naar het overzicht

Bestrijding van de eikenprocessierups

Nederland kreeg de afgelopen jaren steeds meer te maken met de eikenprocessierups. De aandacht voor deze rups is onder meer groot, omdat ze voor huidirritatie bij de mens kunnen zorgen. In Pijnacker-Nootdorp valt de hinder erg mee, omdat er relatief weinig eikenbomen staan. Verder zijn de rupshaarden en -nesten klein. We verwachten ook dit jaar dus weinig overlast.

Preventief

Toch neemt de gemeente voorzorgsmaatregelen om de eikenprocessierups preventief en biologisch te bestrijden. Dat doen we onder meer door de inzet van nematoden (aaltjes) en het plaatsen van nestkastjes voor koolmezen. Waar nodig worden er nesten weggezogen.

Locaties

Die inzet beperkt zich tot plekken met een ‘hoog risicoprofiel’. Denk aan plaatsen waar veel mensen en/of (huis)dieren komen.

Nacht

Het tijdstip van bespuiten met een rups dodende nematoden vindt naar verwachting plaats rond half april. Deze vorm van bestrijding gebeurt in de nachtelijke uren en zal, als de eerste keer niet effectief is, binnen een week worden herhaald.

De te behandelen locaties zijn bij:

  • de Poort en Wagenmaker in Nootdorp
  • de sportaccommodatie langs de Sportlaan in Pijnacker.

Meldpunt Leefomgeving

Heeft u een nest gezien en/of gevonden? Geef het door aan de gemeente via het Meldpunt Leefomgeving. U kunt ook bellen naar 14 015.

Meer informatie

Op www.processierups.nu vindt u meer informatie. Kijk ook op de website van de GGD Haaglanden, www.ggdhaaglanden.nl.

Eikenprocessierups
Eikenprocessierups