Aardgasvrij Klapwijk

De aarde warmt op en ons klimaat verandert als gevolg van de wereldwijde, grootschalige uitstoot van broeikasgassen als koolstofdioxide (CO₂). Klimaatverandering waar we ook in Pijnacker-Nootdorp de komende decennia al last van gaan hebben. De benodigde energietransitie is niet van vandaag op morgen gerealiseerd, daarom is het belangrijk om ergens te beginnen.

Gemeente Pijnacker-Nootdorp heeft een Rijksbijdrage van 7,1 miljoen ontvangen uit het Programma Aardgasvrije Wijken. Heel Nederland moet uiteindelijk (in 2050) van het aardgas af zijn. Hoe we dat gaan doen is een puzzel waar geen standaardoplossing voor is. Om ervaring en zo ook kennis op te doen, ondersteunt de landelijke overheid gemeenten die serieus aan de slag willen gaan. Met deze bijdrage kunnen de kosten voor bewoners uit Klapwijk gedrukt worden, terwijl de gemeente ook belangrijke lessen leert voor het aardgasvrij maken van de andere buurten in de gemeente.

Nieuwsbrieven

In de nieuwste editie van de nieuwsbrief leest u onder andere meer over de voortgang van Aardgasvrij Klapwijk, een bewoner aan het woord, een bezoek aan Gasvrij Purmerend en kunt u zich opgeven voor een rondleiding over het terrein bij Wayland Energy.

De nieuwsbrief van Klimaatbestendig en Aardgasvrij Klapwijk verschijnt iedere zes weken en bestaat uit twee versies. De papieren versie bevat de hoogtepunten van de digitale nieuwsbrief, deze versie ontvangt u per post. In de digitale versie kunnen we u voorzien van extra informatie en handige links. Zo blijft u goed geïnformeerd over de lopende projecten in uw wijk.

Planning

Begin 2021: aan de slag met twee werkgroepen

Dit project doen we samen. Uiteindelijk bepaalt u zelf of u meedoet. Samen met bewoners zijn wij daarom twee werkgroepen gestart.

Werkgroep 1: participatievorm
We willen u graag informeren, met u in gesprek en u meenemen in de stappen die we zetten. Bewoners denken mee over de participatievorm tijdens Aardgasvrij Klapwijk.

Werkgroep 2: acceptabel warmtesysteem
We gaan voor haalbaar en betaalbaar warmtesysteem. Bewoners denken mee over de randvoorwaarden van een acceptabel warmtesysteem.

Tweede kwartaal: informatie warmtesyteem

Zodra wij klaar zijn met onderzoek naar wat er kan qua warmtesysteem, gaan wij u daarover informeren. Dat zal, volgens planning, in het 1e en 2e kwartaal van 2021 zijn.

Derde kwartaal: maatwerk per woning

Vervolgens is er maatwerk per woning nodig: om te bepalen wat er moet in de verschillende woningtypen. We gaan letterlijk de wijk in!

Vierde kwartaal: aanbod warmtesysteem

Daaruit rolt vervolgens in het derde of vierde kwartaal van 2021 het aanbod. Het is aan u om op het aanbod te reageren.

Eind 2021: gaat we het doen of niet?

Zijn er genoeg bewoners enthousiast? Eind van het jaar nemen we de beslissing.

Heeft u een vraag?

Stuur een e-mail naar klapwijk@pijnacker-nootdorp.nl