Advies bij voortijdig schoolverlaten (vsv)

Ben je tussen 18 en 23 jaar en verlaat je zonder startkwalificatie het onderwijs? Dan ben je een voortijdig schoolverlater (vsv-er). Het Jongerenteam Opleiding & Werk helpt jou dan graag weer op weg. Het Jongerenteam Opleiding & Werk bestaat uit leerplichtambtenaren, medewerkers Voortijdig Schoolverlaten, een jongerencoach en matchmakers van het werkgeversservicepunt.

Een startkwalificatie is een diploma HAVO, VWO of MBO niveau 2 of hoger. Een startkwalificatie vergroot jouw kansen op de arbeidsmarkt. Een jongere mag daarom de school pas verlaten als hij of zij een startkwalificatie op zak heeft. Alle jongeren tot 23 jaar die geen startkwalificatie hebben, worden gemeld bij RMC (Regionale Meld- en Coördinatiefunctie).

Soms zijn er omstandigheden die het extra moeilijk voor je maken om terug te gaan naar school. Denk bijvoorbeeld aan: de scheiding van je ouders, een slechte gezondheid, schulden, verkeerde vrienden of taalproblemen.

Het is dan goed om te weten dat je er niet alleen voor staat. De casemanagers van het Jongerenteam Opleiding & Werk brengen jou graag in contact met mensen die jou met deze problemen kunnen helpen. Samen zoeken jullie naar mogelijkheden om een opleiding af te maken, om een leerwerktraject te volgen of om losse certificaten te halen. Zo kun je als voortijdig schoolverlater toch een startkwalificatie halen.

Wil jij in contact komen met een casemanager? Stuur dan een mail naar rmc@pijnacker-nootdorp.nl, ter attentie van het Jongerenteam Opleiding & Werk. Zet in de e-mail je naam, adres, telefoonnummer en de reden waarvoor je hulp nodig hebt. Een van onze casemanagers neemt dan zo spoedig mogelijk contact met je op.

Vind je het lastig om een studie te kiezen? Weet je nog niet goed welke richting je op wilt? Kijk dan eens op BekijkJeToekomstNu.nl. Deze site staat boordevol informatie, tests en tips over studiekeuze