Kindregeling

Zijn jouw ouders gedupeerd door de toeslagenaffaire? Voor jou is er dan de kindregeling. Je krijgt een brief van de Belastingdienst over de kindregeling. Daarin staat ook informatie over het geldbedrag dat je krijgt. Naast het geldbedrag kun je ook hulp krijgen van de gemeente.

Wil je met iemand van de gemeente praten over de kinderopvangtoeslagaffaire en de problemen die dat heeft opgeleverd of heb je andere vragen? Neem dan contact op. We helpen je graag.

Wie je kan helpen is afhankelijk van je leeftijd:  

  • Ben je 16 jaar of ouder? Dan kun je je rechtstreeks aanmelden bij onze medewerker kindregeling Fabian via telefoonnummer 06-11702400 of e-mail f.langeveld@pijnacker-nootdorp.nl.
  • Ben je jonger dan 16? Dan kun je jouw ouders vragen om contact met ons op te nemen via telefoonnummer 14015 of emailadres steunpunt@pijnacker-nootdorp.nl.

We praten dan over jouw situatie en wat jij nodig hebt. Je kunt van ons bijvoorbeeld hulp krijgen bij:

  • Geldzorgen en overzicht op je financiën
  • Problemen met je gezondheid of als je niet zo lekker in je vel zit
  • Het zoeken naar werk of het volgen van onderwijs
  • Ondersteunen bij hulpvragen van je eigen gezin

Vragen over de kindregeling

De kindregeling bestaat uit hulp op 3 onderdelen:

  1. Een geldbedrag
  2. Brede ondersteuning door de gemeente
  3. Aanvullende hulp

Het geldbedrag komt via de Belastingdienst. Hierover -en over de mogelijkheden voor aanvullende hulp- vind je meer informatie op kindregelingvoorjou.nl. De gemeente regelt de brede ondersteuning: hulp op alle mogelijke levensgebieden, gericht op het maken van een nieuwe start.

Niet alleen ouders, maar ook kinderen zijn gedupeerd door de toeslagenaffaire. Veel kinderen zijn bijvoorbeeld opgegroeid in armoede, stress en eenzaamheid. Hebben te maken gehad met een uithuiszetting. Een scheiding. Hebben leningen afgesloten om hun ouders te ondersteunen. Hebben een opleiding af moeten breken. Hebben psychische of gezondheidsklachten. Kortom; ook voor kinderen van gedupeerde ouders is het nodig om ze een steuntje in de rug te geven. En weer naar de toekomst te laten kijken. Daarom is er sinds november 2022 een kindregeling.

De kindregeling is voor kinderen van erkend gedupeerde ouders. Er is recht op de kindregeling in deze gevallen:

  • Je ouder(s)/verzorger(s) zijn erkend gedupeerd. Dit betekent dat je ouders een brief hebben gekregen. Die brief heet ‘Beschikking’. In die brief staat dat er fouten zijn gemaakt met hun kinderopvangtoeslag. En dat zij recht hebben op een geldbedrag van (minstens) € 30.000.
  • Je valt binnen de leeftijdsgrens. Dat is als:
    • je op 1 januari 2005 maximaal 20 jaar oud was en
    • je bent geboren voor 6 november 2022.

Als je recht hebt op het geldbedrag van de Belastingdienst, krijg je vanzelf een brief. Die brief heet ‘Beschikking’. In de brief staat dat je geld krijgt. En wat je moet doen om het geldbedrag te ontvangen. Wanneer je de brief krijgt, hangt af van je leeftijd. En of je rekeningnummer al bekend is.

Als je ondersteuning van de gemeente wil, hoef je niet te wachten tot je die brief krijgt. Zodra jouw ouders erkend zijn, kun je hulp krijgen. Die hulp moet je altijd aanvragen in de gemeente waar je nu woont (en het maakt dus niet uit waar jouw ouders nu wonen).

We doen wat nodig is. Wat dat precies is, dat verschilt. Als je wil weten wat we voor jou kunnen betekenen (of gewoon je verhaal kwijt wil), kun je -gratis én vrijblijvend- contact met ons opnemen.

Als je inderdaad hulp wil, maken we samen met jou een plan van aanpak. Daarin staat wat jouw doelen zijn, en hoe wij je gaan helpen die te bereiken. Dat kan bijvoorbeeld gaan over opleiding of werk. Over verwerken wat er allemaal gebeurd is. Over schulden of geldzaken. Over spullen die je nodig hebt. Over wonen. Over je (psychische of lichamelijke) gezondheid. Over vriendschappen. Over thuis. Over alles, eigenlijk. De ondersteuning is altijd gericht op de toekomst, en op wat jij wil bereiken.

Ben je het eens met het plan van aanpak? Dan gaan we dat uitvoeren.

Ben je 16 jaar of ouder? Dan kun je je rechtstreeks aanmelden bij onze medewerker kindregeling Fabian via telefoonnummer 06-11702400 of e-mail f.langeveld@pijnacker-nootdorp.nl. Ben je jonger dan 16? Dan kun je jouw ouders vragen om contact met ons op te nemen.

Denk je dat je ouders misschien gedupeerde zijn, maar weet je het niet zeker? Of weet je wel dat ze zich aangemeld hebben, maar weet je niet of ze al erkend zijn?

Als jij zelf een brief van de Belastingdienst hebt gekregen dat je recht hebt op de financiële tegemoetkoming, dan weet je zeker dat jouw ouders erkend zijn. Maar wat kun je doen als dat (nog) niet zo is? Als het veilig en goed voelt, kun je jouw ouders er natuurlijk naar vragen. Maar soms lukt dat niet. Weet dan dat je je altijd bij ons kunt aanmelden, dan kunnen wij bij de Belastingdienst checken of je in aanmerking komt voor de kindregeling (en dus; voor de brede ondersteuning).

Helaas kunnen wij je pas brede ondersteuning bieden op basis van de kindregeling, als jouw ouders erkend zijn als gedupeerde. Maar dat betekent niet dat de gemeente niks voor je kan doen! We hebben namelijk ook teams bij de gemeente die alle inwoners van de gemeente helpen, niet alleen kinderen van gedupeerden. Bijvoorbeeld het kernteam en schuldhulpverlening.

Naast de brede ondersteuning van het steunpunt, zijn er ook allerlei landelijke regelingen. Bijvoorbeeld voor hulp bij geldzaken, bij lekker in je vel zitten, jezelf ontwikkelen, of hulp in de thuissituatie. Of om gewoon je verhaal te delen. Kijk hiervoor op kindregelingvoorjou.nl.

Maak je je ergens heel erg zorgen over? Kun je bijvoorbeeld geen boodschappen betalen? Of mag je niet blijven wonen waar je nu woont? Twijfel niet om contact op te nemen! Dat kan natuurlijk met ons. Maar je kunt ook terecht bij het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag door te bellen naar tel. 0800 – 2 358358.

Zie je geen uitweg meer? En heb je gedachten over zelfmoord? Bij 113 Zelfmoordpreventie zijn ze er voor je. Iedere dag, ieder uur. Je belt ze op tel. 0800 – 0113. Of je kunt met een medewerker chatten: www.113.nl/chatten.

Voor meer informatie over onze ondersteuning kun je ons bellen of mailen, zie ook ‘Hoe meld ik me aan voor ondersteuning?’. Voor meer informatie over de hele kindregeling, ga je naar kindregelingvoorjou.nl.

Zie ook

Contact

Gratis en vrijblijvend

De medewerkers van het steunpunt helpen u graag! Deze hulp is kosteloos en vrijblijvend, en staat helemaal los van andere afdelingen van de gemeente. Niemand anders dan de medewerkers van het steunpunt komt dus te weten dat u gedupeerde bent als u dat niet wil.

Contactpersonen

Neemt u contact met ons op? Dan krijgt u met een van de medewerkers van het steunpunt te maken:

Sinem Erdogan, algemeen maatschappelijk medewerker steunpunt (ma-di-do)

Laura Gonzalez, algemeen maatschappelijk medewerker steunpunt (ma-di-wo-do)

Fabian Langeveld, maatschappelijk medewerker kindregeling (ma-di-wo-do)

Nadia El Abdellaoui, gespecialiseerd medewerker schulden en financiën (di-woe-do)

Samia Bourakaa, gespecialiseerd medewerker schulden en financiën (3 dagen per week / woensdag vrij)