Geboorte, aangifte

Van harte gefeliciteerd met de geboorte van uw kindje! Aangifte van de geboorte doet u binnen 3 dagen in de gemeente waar het kindje is geboren.

  • Is uw zoon of dochter geboren in een andere gemeente (bijvoorbeeld in een ziekenhuis)? Dan doet u geboorteaangifte bij die gemeente, niet bij ons.
  • Is uw kindje geboren in de gemeente Pijnacker-Nootdorp? Dan geeft u dit binnen 3 dagen na de geboorte door aan het loket in het gemeentekantoor. Maak hiervoor online een afspraak.

Let op! Ziet u binnen de aangiftetermijn geen plaatsje in onze agenda? Bel dan met ons via tel. 14 015.

Aangiftetermijn

Binnen 3 dagen na de geboortedag moet uw kindje aangegeven zijn. De dag van geboorte telt hierbij niet mee. Valt de laatste van de 3 dagen in het weekend of op een feestdag? Dan wordt de termijn met een dag verlengd. Ook moeten er in de termijn altijd 2 werkdagen zitten.

Dag van geboorteDag van aangifte
MaandagDinsdag, woensdag, donderdag
DinsdagWoensdag, donderdag, vrijdag
WoensdagDonderdag, vrijdag
DonderdagVrijdag, maandag
VrijdagMaandag, dinsdag
ZaterdagMaandag, dinsdag
ZondagMaandag, dinsdag, woensdag

  • Uw geldige identiteitsbewijs en van de moeder;
  • Als u geen Nederlander bent: documenten die u volgens de Vreemdelingenwet moet hebben zodat uw identiteit, nationaliteit en verblijfsstatus kunnen worden vastgesteld;
  • Eventueel een erkenningsakte als het kind al voor de geboorte is erkend;
  • Eventueel een trouwboekje of partnerboekje;
  • Eventueel een akte van naamkeuze als deze bij de erkenning is vastgelegd. Wilt u de achternaam van het kind nog kiezen dan moet ook de moeder mee naar de afspraak;
  • Bij duomoederschap een verklaring van de Stichting donorgegevens kunstmatige bevruchting.

Twijfelt de ambtenaar van de burgerlijke stand aan de juistheid van de aangifte, dan kan hij vragen om een verklaring van de arts of verloskundige die de bevalling heeft begeleid.

Zie hiervoor de pagina Achternaam kind kiezen

Met het ondertekenen van de akte is de geboorteaangifte een feit. De geboorte wordt vervolgens opgenomen in het geboorteregister en uw kind wordt ingeschreven in de Basisregistratie Personen. Binnen 4 weken ontvangt u een overzicht met de opgenomen gegevens en het Burgerservicenummer van uw kind.

Elke inwoner is verplicht om een zorgverzekering te hebben volgens de Nederlandse wet. Uw kindje is niet vanzelf meeverzekerd. Vergeet dus niet uw kindje na de geboorte aan te melden voor een zorgverzekering. Tot 18 jaar is de zorgverzekering gratis.

Is uw kind in Nederland geboren met een niet-Nederlandse nationaliteit en heeft hij of zij nog geen verblijfsvergunning? Dan kunt u dit voor uw pasgeboren kind online aanvragen bij de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Op die website vindt u meer informatie over de voorwaarden, de kosten en het online indienen van de aanvraag.