Nota dakopbouwen
Wilt u uw woning uitbreiden boven de begane grond? Bijvoorbeeld op de eerste verdieping of hoger? Dan krijgt u te maken met het dakopbouwenbeleid van de gemeente. De gemeente heeft duidelijke regels opgesteld voor dakopbouwen. Zo is voor iedereen helder wat er wel en niet mag.
Een dakopbouw is een uitbreiding op een bestaande bouwlaag of een extra verdieping op een plat dak. Een dakopbouw is groter dan een dakkapel.
Welke regels er precies gelden, staat in het dakopbouwenbeleid. De belangrijkste regels zijn:
- Ligging: De woning moet binnen de bebouwde kom staan.
- Hoogte: De opbouw mag het gebouw niet hoger maken dan de bestaande hoogte van de woning, behalve wanneer de woning al een plat dak heeft.
- Type woning: Een woning met een (volledige) kapconstructie (schuine daken) mag alleen aan de achterkant worden uitgebreid.
- Uitzondering monumenten: De regels gelden niet voor beschermde monumenten of voor woningen die daar dichtbij staan.
Voor het bouwen van een dakopbouw is een omgevingsvergunning nodig. Die vraagt u aan via het Omgevingsloket online. De gemeente controleert of uw plan voldoet aan de beleidsregels en het omgevingsplan.
Nadat u een aanvraag heeft ingediend via het Omgevingsloket, beoordeelt de gemeente uw plan. In de meeste gevallen neemt de gemeente binnen 8 weken een besluit. Soms kan deze periode met 6 weken worden verlengd. U krijgt hierover bericht.
De gemeente probeert de regels zo duidelijk mogelijk uit te leggen. Toch kan het ingewikkeld zijn om te bepalen of uw plan aan alle eisen voldoet. Daarom is het verstandig om hulp te vragen aan een deskundige, zoals een bouwkundige of architect. Zij kunnen u helpen bij het ontwerp en de aanvraag. De kosten zijn voor eigen rekening, maar u voorkomt zo fouten, extra kosten of teleurstelling.