Terug naar het overzicht

Wat mag er mee met PMD?

De afkorting PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drinkpakken. Van een lege tube tandpasta, de kaasverpakking tot lege blikjes frisdrank: het kan allemaal in de PMD-bak.

Alleen verpakkingen!

Niet alle soorten plastic en metaal horen bij het PMD. Een kleerhanger of een wasrekje is wel van metaal, maar is geen verpakking. Groot plastic zoals zwembadjes, tuinstoelen en landbouwplastic kun je naar de milieustraat brengen. Dan kan het gerecycled worden. Ook medisch afval mag niet bij het PMD. Net als speelgoed, luiers en piepschuim hoort dat bij het restafval.

Stel jezelf de vraag: is het een verpakking?

Het klinkt ingewikkeld en dat is het soms ook. Maar stel jezelf dan de vraag of het een verpakking is en of het in de container past. Zo ja, dan is de kans groot dat het PMD is. Twijfel je? Dan kun je ook altijd kijken op afvalscheidingswijzer.nl.

Besparen van grondstoffen

De verpakkingen van PMD worden gesorteerd en omgezet in grondstoffen die we weer kunnen gebruiken voor nieuwe verpakkingen. Zo is de cirkel weer rond. Hoe meer PMD-verpakkingsmateriaal er in de PMD-container terecht komt, hoe beter!