Terug naar het overzicht

Pijnacker-Nootdorp dementievriendelijke gemeente

De gemeente Pijnacker-Nootdorp én de Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp mogen zich officieel ‘dementievriendelijk’ noemen! Maandag 8 november werd het certificaat ‘dementievriendelijk’ uitgereikt door de Alzheimerafdeling Delft/Westland/Oostland.

“Zowel de gemeente als de SWOP zetten zich actief in om mensen met dementie en hun mantelzorgers zo lang mogelijk mee te laten doen in de samenleving” aldus Ada van Bergen van Alzheimer DWO.

Van links naar rechts: Carol Houtman (SWOP), Lies Rutten (Alzheimer, afdeling DWO), Ada van Bergen (Alzheimer, afdeling DWO), Wethouder Marieke van Bijnen (gemeente Pijnacker-Nootdorp)
Van links naar rechts: Carol Houtman (SWOP), Lies Rutten (Alzheimer, afdeling DWO), Ada van Bergen (Alzheimer, afdeling DWO), Wethouder Marieke van Bijnen (gemeente Pijnacker-Nootdorp)

Aandacht voor mensen met dementie en hun mantelzorgers

Volgens de organisatie besteedt de gemeente in haar beleid expliciet aandacht aan deze groep; ze draagt financieel bij aan activiteiten zoals het Alzheimer Trefpunt en Wereld Alzheimer Dag, de mantelzorgondersteuning van de SWOP etc. Bovendien is er afgelopen jaar aandacht besteed aan de deskundigheid van medewerkers om goed om te gaan met mensen met (beginnende) dementie. Van Bergen geeft aan dat er nog veel ontwikkeld kan worden, maar dat er voldoende basis is om het certificaat ‘dementievriendelijke gemeente’ toe te kennen.

SWOP

De SWOP biedt activiteiten aan in de drie kernen, die toegankelijk zijn voor iedereen. Onlangs is een pilot gestart in Delfgauw, die zich meer specifiek richt op mensen met geheugenproblemen of twijfels hierover. De SWOP nam mede het initiatief voor de organisatie van het Alzheimer Trefpunt en biedt vele mantelzorgers ondersteuning. Vrijwilligers worden regelmatig voorgelicht over dementie. De medewerkers hebben een training gehad. Kortom reden genoeg om ook aan de SWOP dit certificaat toe te kennen.