Terug naar het overzicht

Kijk op de Wijk: Prachtige huiskamer voor Keijzershof

Ontmoetingsmogelijkheden zijn in een nieuwe wijk als Keijzershof niet meteen voor de hand liggend. Oké, je hebt het winkelcentrum en je hebt Pieter’s Brasserie, maar meer? Daarom maakt SWOP samen met bewoners een huiskamer voor de wijk aan de Floralaan.

Op dit moment kun je binnenlopen bij het welzijnscentrum van de Stichting Welzijn en Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) aan de Floralaan. De SWOP probeert in samenspraak met de Wijkvereniging Pijnacker-Zuid en de gemeente deze voorziening laagdrempeliger te maken in de hoop dat ook meer mensen vanuit de wijk er gebruik van gaan maken.

De laagste drempel heeft de ruimte op de begane grond, dus die wordt nu omgedoopt tot De Huiskamer van de Buurt. Activiteiten zoals yoga zijn verplaatst naar boven, zodat de benedenruimte echt een gezellige huiskamer kan worden. Jacob-Jan Koedoot van de SWOP praat er met veel enthousiasme over. Mede dankzij een mooie financiële ondersteuning van Fonds 1818 en het Oranje Fonds en met hulp van de actieve Wijkvereniging Pijnacker-Zuid wordt nu echt werkt gemaakt van de inrichting van de ruimte. Die inrichting is nog in volle gang en zal op 18 september klaar zijn. Op die dag is de feestelijke officiële opening, hopelijk zonder enige coronabeperking.

Jacob-Jan hoopt dat zo veel mogelijk organisaties en personen – jong en minder jong – gebruik gaan maken van deze inloopvoorziening. Er komen mogelijkheden voor vertier, zoals een sjoelbak en een voetbalspel dat voor de foto alvast even in gebruik werd genomen door Jacob-Jan, Tanja en Punja die vanuit hun studie stagelopen bij de SWOP en mevrouw Nowee die op haar 91ste nog volop sociaal actief is.

Kijk op de Wijk: Huiskamer Keijzershof
Tanja, Punja, mevrouw Nowee en Jacob-Jan proberen het voetbalspel alvast uit.

Met elkaar naar Heel Holland Bakt kijken; boeken bespreken met een clubje, een vergadering voor jonge mantelzorgers, gewoon even bijpraten en een kopje koffie doen, activiteiten van de wijkvereniging; het moet allemaal kunnen. Ook wordt gewerkt aan een activiteit voor mensen met beginnende geheugenproblemen. Een soort dagbesteding maar dan met een meer wervende naam die je niet snel vergeet…

Op meerdere plekken in de gemeente wordt aan dit soort verbindende voorzieningen gewerkt. Cultura & Zo is het meest concrete en volledige, maar ook bij Buurt & Zo in Pijnacker en in Delfgauw zijn er initiatieven. Jacob-Jan is heel optimistisch over het welslagen van de Huiskamer van de Buurt!