Terug naar het overzicht

Kijk op de wijk: Bart van Buijtene moet lekker buiten bezig zijn

De 42-jarige Pijnackerse Nootdorper Bart van Buijtene moet lekker bezig kunnen zijn. Vuil prikken, onkruid wieden, rommel opruimen, kortom de openbare omgeving van de Waddenzee, de Lauwers en andere straatjes nabij Ipse de Bruggen Craeyenburch Nootdorp schoonhouden. Dat is de missie van Bart die zelf met veel plezier aan de Waddenzee woont. Trouwens: niet alleen buiten is hij een harde werker, ook binnen. Zijn kamer is helemaal in kerstsferen omgebouwd. Ziet er heel gezellig uit allemaal.

Intussen is hij nog bezig een Sinterklaascadeau uit te pakken en op te eten. Wijkmanager Karin Beek heeft vlak voor Sinterklaasavond een mooi cadeautje gekocht voor Bart. Namelijk vier chocoladeletters met zijn naam in blokletters: BART. En daarbij nog een trommel met snoep waar zijn huisgenoten hopelijk ook van mee genieten. Het was een bedankje vanuit de gemeente voor Bart, die in de coronatijd in zijn eentje de hele woonomgeving heeft schoongehouden. Met veel plezier hoor, want hard werken en lekker bezig zijn is zijn lust en zijn leven.

Kijk op de wijk: Bart van Buijtene
Bart kreeg een Sinterklaascadeau als dank voor zijn dagelijkse noeste arbeid

Voordat corona de diverse dagbestedingsactiviteiten tot stilstand bracht, was Bart van Buijtene onderdeel van een grotere groep die allerlei vuilprikklusjes deed. Vroeger bij de Parade en later ook in de buurt van het RandstadRail-station in Nootdorp. De dagbesteding viel weg en Bart dreigde zich te gaan vervelen, terwijl hij zijn energie kwijt moet. Zijn begeleiders Mandy en Maria wisten raad. Ze maakten voor Bart een individueel weekprogramma met per dagdeel concrete werkzaamheden. In zijn kerstkamer hangt het weekprogramma aan de deur en iedere dag is Bart tussen tien en twaalf uur en tussen half twee en vier uur lekker bezig. Hij weet wat hij moet doen en gaat er in zijn eentje met zijn prikstok en opvangzak op uit.

Bart vertelt dat de bewoners van de straten die hij schoonhoudt hem complimenten geven en bedanken voor zijn noeste arbeid. Hij krijgt dan wel eens blikje frisdrank of een koek. Dat neemt hij graag aan. In de zomer was hij vooral met onkruid bezig en in deze periode met zwerfvuil en het opruimen van herfstblad. “Ik vind het heerlijk om te doen en ik vind het lekker om buiten te zijn”, aldus Bart die met zijn werkmateriaal en het cadeau van de gemeente op de foto gaat en dan meteen nog even een zakje restafval naar de container brengt…