Terug naar het overzicht

Jongerenwerker Elise over jonge mantelzorgers

Van 5 tot en met 14 november is het de Week van de Mantelzorg. Elise Roskam is jongerenwerker en begeleidt jonge mantelzorgers.

Elise: “Wat ik merk is dat jonge mantelzorgers veel taken van hun ouders overnemen. Vaak wordt daar niet eens bewust naar gevraagd, maar sluipt dat erin met een ziek familielid. Dit vinden de jonge mantelzorgers vaak helemaal niet erg. Wat ze wel merken, is dat als er ineens meer huiswerk gemaakt worden dat ze dan in de knoei kunnen komen. Het zijn veel taken die zij, naast het huiswerk, moeten doen. Het kan gaan om huishoudelijke taken omdat bijvoorbeeld één van de ouders daar niet meer toe in staat is, maar ook om zorgtaken. Familieleden die zelf niet meer kunnen eten, zichzelf niet kunnen verplaatsen of verzorgen. In hun rol als mantelzorger is het soms lastig om met vrienden af te spreken, omdat er thuis op je gerekend wordt. Soms is het ook lastig om de thuissituatie aan je vrienden uit te leggen. Dit zijn uitdagingen waar jonge mantelzorgers mee te maken krijgen.”

Hechte band

“Wat jonge mantelzorgers niet altijd zeggen, maar wat ik wel duidelijk zie, is dat de families vaak heel hecht zijn. Ik zie jongeren die zich vol overgave inzetten voor hun familie, die het fijn vinden om thuis hun zieke familielid te verzorgen, ondanks dat het soms zwaar is. Ze waarderen kleine dingen ook vaak binnen hun familie. Het is voor de jonge mantelzorgers niet vanzelfsprekend dat iedereen gezond is”, vertelt Elise verder. 

Zichzelf herkennen als mantelzorger

Elise vindt dat er dingen beter kunnen: “We moeten ervoor zorgen dat jonge mantelzorgers weten waar ze terecht kunnen. Er zou in mijn ogen meer aandacht voor jonge mantelzorgers moeten zijn, al vanaf de basisschool. 1x per jaar zou iemand met kennis voor de klas iets moeten vertellen over jonge mantelzorgers en hoe jonge mantelzorgers zichzelf kunnen herkennen in de signalen die er zijn. De jonge mantelzorgers die ik ken en spreek, wisten zelf niet dat ze jonge mantelzorgers waren. Alhoewel ze het label niet fijn vinden, probeer ik vaak uit te leggen dat er geen label op hoeft. Maar wel dat ze weten waarom ze het soms zo druk hebben, drukker dan andere jongeren. En zo kunnen ze ook makkelijker het gesprek aan gaan met bijvoorbeeld een docent, of een vriend of vriendin. Dan  kunnen ze beter uitleggen waarom ze soms niet kunnen afspreken of waarom ze hun huiswerk niet op tijd hebben afgekregen”.

Ik ben er voor jou

Ken jij iemand die jonge mantelzorger is? Herken jij jezelf in dit verhaal op deze pagina? En zou je er wel eens over willen praten? Neem dan contact op met Elise.

Mobiel: 0648020515
Mail: eliseroskam@stjjmh.nl
Instagram: jongerenwerkerElise

Eerste jonge-mantelzorg-café 

Op 11 november wordt het eerste jonge-mantelzorg-café georganiseerd. Dit is een moment voor jonge mantelzorgers om met elkaar kennis te maken, ervaringen uit te wisselen, maar ook gewoon een gezellige avond te hebben. Het is van 19.00 tot 22.00 uur en vindt plaats in de huiskamer van Pijnacker (Floralaan 102). We werken met aanmeldingen. Wil je langskomen? Stuur dan een mail naar: eliseroskam@stjjmh.nl