Terug naar het overzicht

Hoe bespaar ik energie in de zomer?

Het is belangrijk dat we energie besparen. Als we minder warmte en elektriciteit gebruiken, hoeven we ook minder energie op te wekken. Ook in de zomer kunnen we op verschillende manieren energie besparen. Deze tips zijn makkelijk uit te voeren en leveren direct energiebesparing (en dus geld) op.

Tip 1: Zet de verwarming uit
Misschien een logische tip, maar zeker een belangrijke! Je huis wordt in de zomer namelijk al verwarmd door de zon, dus die verwarming kun je prima helemaal uitzetten. Bovendien kun je zo direct energie besparen, want een verwarming die uitstaat, verbruikt ook geen energie.

Tip 2: Houd uw woning koel
Wanneer het ondraaglijk heet is in uw woning, dan wil je natuurlijk zo snel mogelijk de airco of ventilator aanzetten. Deze apparaten verbruiken veel stroom en dat is nadelig voor je energieverbruik. Probeer daarom om je woning zo koel mogelijk te houden. Dit doe je door in de vroege ochtend alle deuren en ramen open te zetten. Maak daarnaast gebruik van zonwering om de hitte buiten te houden. Want, hoe koeler het is in je woning, hoe minder je gebruikmaakt van een airco of ventilator. Zo kun je energie besparen in de zomer.

Tip 3: Droog je was buiten aan de waslijn
Start met energie besparen door de droger minder vaak aan te zetten. De warme zomermaanden bieden de perfecte mogelijkheid om je was buiten te laten drogen. Wel zo voordelig, want zo verbruik je geen energie en is je was toch binnen enkele uren weer droog

Tip 4: Gebruik tuin verlichting op zonne-energie.
Tijdens die lange, zwoele zomermaanden is het wel zo gezellig om wat sfeerlicht aan te zetten. Maar, verlichting betekent stroomverbruik. Is de gouden oplossing dan om geen licht aan te zetten in de tuin? Nee hoor! Besparen op energie betekent echt niet dat je hoeft in te leveren op gezelligheid. In de zomer kun je energie besparen door gezellige kaarsen of fakkels in de tuin neer te zetten. Of kies bijvoorbeeld voor tuinverlichting op zonne-energie. Zo wordt je tuin gratis – en sfeervol – verlicht!

Tip 5: Maak gebruik van regenwater
Energie besparen gaat natuurlijk niet enkel en alleen over stroom en gas. Ook het verbruik van water brengt kosten met zich mee. De planten in je tuin hebben meer water nodig als het warm en droog is, dus is het makkelijk om te sproeien met de tuinslang. Echter zorgt dit er wel voor dat je (onnodig) veel water verbruikt. Gebruik daarom een regenton of emmer om regenwater op te vangen. Zo voorkom je een uitgedroogde tuin én bespaar je op kosten.

Tip 6: Douche op een lagere temperatuur
Een warme douche is voor velen van ons de normaalste zaak van de wereld. Vooral in de winter. Maar zelfs in de zomermaanden douchen we het liefst op zo’n 38 graden. In het Nederlandse huishouden neemt het verwarmen van water 20% van het gasverbruik voor z’n rekening. Is het buiten warm? Douche dan op een lagere temperatuur. Met één graad verschil bespaar je al op gaskosten. Wil je écht niet kouder douchen? Douche dan iets korter of koop een waterbesparende douchekop.

Tip 7: Ga niet met apparaten op stand-by op vakantie
Haal de stekkers uit het stopcontact. Ga je nog op vakantie? Zorg er dan onder andere voor dat je de stekkers van de (meeste) apparaten uit het stopcontact hebt getrokken. Denk hierbij ook aan de koelkast en de vriezer. Stekkers uit stopcontacten halen, de koelkast en diepvries schoonmaken en apparaten nooit op stand-by laten staan… Het zijn uiteraard handelingen die je heel het jaar lang kunt doen om nóg meer op je energieverbruik te bezuinigen.

Tip 8: Vervang je cv-ketel
In de zomer kun je ook de wat grotere ingrepen verwezenlijken. Zoals het vervangen van de cv-ketel. Als die cv aan vervanging toe is natuurlijk. Waarom juist in de zomer? Nou, vooral omdat je er in de winter niet aan moet denken om zonder warm water te zitten. Nog een tip voor als je deze warmtebron daadwerkelijk gaat vervangen: kies voor een warmtepomp of hybride variant. Die zijn milieuvriendelijk en energiebesparend. Moet je dan ook wel meteen íéts dieper voor in de buidel tasten. Door de energiebesparing die zo’n ketel oplevert, verdien je de kosten wel terug.

Tip 9: Let extra goed op je lampen
In de zomer is het langer licht en dus ook lichter in huis. Laat je per ongeluk een lamp branden, dan kan deze zomaar heel de dag branden zonder dat je het doorhebt. Zonde. Helemaal als je de ouderwetse gloeilamp nog gebruikt, want deze slurpt veel stroom. Kies liever voor ledverlichting.

Tip 10: Zet die BBQ wat vaker in
Waarschijnlijk niet de tip die je de grootste besparing oplevert, maar wel eentje die gezelligheid brengt. Haal deze zomer extra vaak je barbecue onder zijn beschermhoes vandaan. Als je barbecuet zet je geen gas (of stroom) in om.

energie besparen