Terug naar het overzicht

Hittetips: wat moet u doen als het warm is

Is het lang achter elkaar warm? Dan is het belangrijk om uw gedrag en omgeving aan te passen. Met deze hittetips komt u de warme dagen wel door!  

Een aanhoudende periode van hitte kan voor bepaalde groepen mensen een risico voor de gezondheid vormen. Warm weer kan leiden tot klachten als vermoeidheid, concentratieproblemen, duizeligheid en hoofdpijn. Daarnaast kunnen huidklachten optreden zoals jeuk en uitslag met blaasjes. In ernstige situaties kan door uitdroging kramp, misselijkheid, uitputting, flauwte en bewusteloosheid optreden. Ook in Nederland zijn elk jaar sterfgevallen te betreuren door aanhoudend warm weer.

Het RIVM heeft een aantal basisregels om hittestress te beperken:

Drink voldoende

Drink water of thee. Ook als u geen dorst heeft, want ouderen hebben minder dorstgevoel. U drinkt te weinig als u minder plast dan gebruikelijk of als de urine donker van kleur is. Matig het gebruik van alcohol.

Houd uzelf koel

Draag dunne kleding. Blijf in de schaduw en beperk lichamelijke inspanning in de middag (tussen 12:00 en 18:00 uur).

Houd uw woning koel

Houd de zon en warmte zoveel mogelijk buiten de woning met zonwering, ventilator of airconditioning. Zorg voor continue ventilatie door ventilatieroosters open te houden of ramen op een kier te zetten.

Zorg voor elkaar

Let bij warm weer extra op mensen in uw omgeving die misschien uw hulp kunnen gebruiken.

Medicijnen en hitte

Sommige medicijnen kunnen bij hitte tot gezondheidsproblemen leiden doordat de water- en zouthuishouding in het lichaam wordt verstoord. Dit kan leiden tot uitdroging, weinig zweten en onwel worden. Overleg in dit geval met uw huisarts of apotheek.

Met name ouderen, mensen met een chronische aandoening, mensen in een sociaal isolement, mensen met overgewicht en jonge kinderen kunnen bij hitte in de problemen komen. Meer informatie over dit onderwerp of bijvoorbeeld specifieke tips voor jonge kinderen vindt u op www.rivm.nl/hitte.

Meer informatie

Hitte