Terug naar het overzicht

Door de ogen van een jonge mantelzorger

Vandaag is de Week voor de Mantelzorg gestart. Voor jonge mantelzorgers is geen dag een normale dag. Hun dag staat in het teken van verschillende taken naast hun eigen taken. Doordat ze voor hun ouder/broertje/zusje/familielid zorgen, komen zij minder toe aan huiswerk, sociale contacten en hobby’s. Onderstaande casus is samen met het jongerenwerk en twee jonge mantelzorgers tot stand gekomen. Zij schetsen een situatie hoe het voor hen is om thuis met iemand te leven die meer zorg nodig heeft.

Geen dag is een normale dag

Eefje komt thuis van het nablijven. Ze heeft er weer een lange dag op zitten. Vanochtend stond ze om 6 uur naast haar bed. Haar vader wilde graag dat zij het ontbijt aan hem gaf en dus ging ze vroeg uit de veren om zijn ontbijt klaar te maken. Na het klaarmaken van het ontbijt, heeft ze haar vader uit bed gehaald. Sinds kort lukt hem dat niet meer zelf en heeft hij hulp nodig bij het opstaan. Ze probeert het zo zachtjes mogelijk te doen, zodat haar moeder ook een ochtend kan uitslapen.

Nadat ze haar vader uit bed heeft gehaald, helpt ze hem onder de douche. Ze ondersteunt hem naar de douche, want tegenwoordig gaat het niet zo makkelijk meer voor hem. Onder de douche zet ze hem op een stoel en laat ze het water lopen. Ze zegt tegen haar vader dat ze even haar schooltas in gaat pakken en zo terugkomt. Eefje loopt naar haar slaapkamer en verzamelt al haar spullen. Het valt haar op dat ze eigenlijk nog huiswerk voor biologie moet maken en slaat het snel open. Ze begint net met de tweede vraag als haar vader haar roept. Ze slaat haar boeken dicht, stopt het in haar tas, zucht en denkt: ‘’misschien heb ik zo meteen nog tijd’’.

Na het ontbijt met haar vader komt moeder gelukkig ook aan tafel. Eefje zegt haar ouders gedag en rent snel naar boven om biologie nog af te maken. Helaas ziet ze op de klok dat het al 8 uur is en ze meteen naar school moet. Ze fietst met een vriendinnetje naar school. Haar vriendin vraagt of ze vanavond komt chillen. Helaas kan Eefje niet, in de middag zorgt ze voor haar vader en als ze nog energie over heeft,moet ze haar huiswerk maken. 

Tijdens biologie komt haar docent langs om na te kijken of iedereen zijn huiswerk heeft gemaakt. De docent valt het op dat Eefje voor de derde keer haar huiswerk niet heeft gemaakt. Hij zegt dat ze na moet blijven om haar huiswerk alsnog te maken. Eefje schrikt. Ze kan helemaal niet nablijven! Wie let dan op haar vader? Ze probeert aan te geven dat ze niet kan, maar haar docent wil er niets van weten: “Om half 3 melden hier in het lokaal!”.  

Ik ben er voor jou

Ken jij iemand die jonge mantelzorger is? Herken jij jezelf in dit verhaal op deze pagina? En zou je er wel eens over willen praten? Neem dan contact op met Elise van het Jongerenwerk.

Mobiel: 0648020515
Mail: eliseroskam@stjjmh.nl
Instagram: jongerenwerkerElise

Eerste jonge-mantelzorg-café 

Op 11 november wordt het eerste jonge-mantelzorg-café georganiseerd. Dit is een moment voor jonge mantelzorgers om met elkaar kennis te maken, ervaringen uit te wisselen, maar ook gewoon een gezellige avond te hebben. Het is van 19.00 tot 22.00 uur en vindt plaats in de huiskamer van Pijnacker (Floralaan 102). We werken met aanmeldingen. Wil je langskomen? Stuur dan een mail naar: eliseroskam@stjjmh.nl