Terug naar het overzicht

Burgemeester sluit bedrijfsunit in Nootdorp

Burgemeester Francisca Ravestein heeft een bedrijfsunit in de Reflectiestraat in Nootdorp gesloten. Begin deze maand trof de politie bij een inval in het pand een grote hoeveelheid harddrugs, een vuurwapen en munitie aan. De inval vond plaats naar aanleiding van een groot landelijk politieonderzoek. De politie hield direct een verdachte aan.

Burgemeester Ravestein:

Gelet op de aard en de hoeveelheid aangetroffen harddrugs, het vuurwapen en de munitie, is hier sprake van een zeer ernstig incident. De openbare orde en veiligheid is hierdoor verstoord. Daarnaast bestaat ook de ernstige vrees voor herhaling van een verstoring van de openbare orde en veiligheid in de directe omgeving van dit pand. Dit was voor mij ruim voldoende aanleiding om het pand voor zes maanden te sluiten op basis van de Opiumwet.

In deze situatie was er sprake van ondermijning. Ondermijning betekent de vermenging van de onderwereld en de bovenwereld. Ondermijnende criminaliteit tast de veiligheid en leefbaarheid in de gemeente aan. Criminele organisaties maken vaak gebruik van legale voorzieningen uit de bovenwereld, zoals een vergunning of uitkering.
Voorbeelden van ondermijnende criminaliteit zijn: de buurman die wiet verbouwt op zolder, uitbuiting van arbeidsmigranten, het verkrijgen van een uitkering naast het ontplooien van criminele activiteiten of het witwassen van zwart geld via bedrijven.

Ondermijnende criminaliteit in de gemeente wordt hard aangepakt. Dit doen we in samenwerking met de politie en het Openbaar Ministerie. Maar ondermijnende criminaliteit speelt zich in de meeste gevallen onder de radar af waardoor het moeilijk is om hier goed zicht op te krijgen. Ik doe daarom een dringend beroep op de inwoners en ondernemers van Pijnacker-Nootdorp om vermoedens van ondermijnende criminaliteit te melden bij de politie of Meld Misdaad Anoniem (tel. 0800-7000). Zo werken we samen aan een veilige gemeente.