Terug naar het overzicht

Bent u gedupeerde van de kinderopvang toeslagaffaire?

Bent u een gedupeerde ouder of toeslagpartner van de kinderopvang toeslagaffaire? Zo ja, dan is het belangrijk dat u dit bericht leest!

Voor sommige gedupeerde ouders/toeslagpartners van de kinderopvang toeslagaffaire eindigt de pauzeknop (moratorium) op 12 februari 2022. Zij hebben op 16 december 2021 een brief ontvangen van de Belastingdienst. In die brief worden deze gedupeerden gevraagd om hun openstaande private schulden en achterstallige betalingen in te dienen. Dit kan vanaf 5 januari 2022 op de website van de Sociale Banken Nederland.

Wat zijn private schulden

Dit zijn schulden bij organisaties die geen overheid zijn. Bijvoorbeeld schulden bij Bol.com, of een niet betaalde tandartsrekening. Ook een huurachterstand bij een verhuurder is een private schuld.

Waar kunt u private schulden indienen?

U kunt uw private schulden vanaf 5 januari 2022 online indienen op de website van de Sociale Banken Nederland www.sbn.nl.

Vindt u het lastig om uw private schulden online in te vullen? Dan kunt u vanaf 5 januari 2022 een private schuldenlijstformulier downloaden via de website van SBN. Dit formulier kunt u uitprinten, invullen en per post versturen.

Eindigt uw moratorium (pauzeknop) op 12 februari 2022? Dan is het erg belangrijk u uw private schulden vóór die datum indient bij SBN. Als u dit niet op tijd doet, dan kunnen uw schuldeisers (opnieuw) openstaande schulden invorderen.

Wat kunt u nu alvast doen?

Wat kunt u als gedupeerde ouder nu al doen? U kunt nu alvast alle documenten verzamelen die nodig zijn. Zo kan u vanaf 5 januari 2022 uw private schuldenlijst zo snel mogelijk insturen. Documenten die u bijvoorbeeld alvast kunt verzamelen zijn rekeningen of factuurnummers, bonnetjes of aanmaningen.

Hulp nodig of meer weten?

U kunt hulp krijgen bij:·

  • het verzamelen van uw private schulden
  • het invullen van een private schuldenlijstformulier
  • het indienen van uw private schulden in het online loket private schulden.

U kunt voor hulp contact opnemen met het serviceteam van de SBN via telefoonnummer 0800 – 2 358 358 (gratis). Of u belt met de gemeente via telefoonnummer 14 015.

Veel gestelde vragen

Ook kunt u de antwoorden op veel gestelde vragen over private schulden nalezen op de website van de Belastingdienst/Toeslagen. 

toeslagen hulp