Rijbewijs aanvragen of verlengen

Een rijbewijs aanvragen of vernieuwen bij de gemeente doet u persoonlijk bij het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak via telefoonnummer 14015. Uw rijbewijs ligt na een week klaar. Ook het afhalen doet u zelf.

Ben je  16 jaar of ouder? Dan mag je op een bromfiets, scooter, brommer, snorfiets, brommobiel of quad (met typekeuring als bromfiets) rijden. Een bromfietsrijbewijs is verplicht.

Let op: de afspraakdatum wordt de nieuwe ingangsdatum van het nieuwe document.

Rijbewijzen die waren verlopen in de periode tussen 1 februari 2020 en 30 november 2020 blijven tijdelijk langer geldig. Dat heeft de Europese Commissie besloten. Bestuurders kunnen vanaf de verloopdatum nog 9 maanden doorrijden met het verlopen rijbewijs. 
Rijbewijzen die na 30 november 2020 verlopen, moeten wel op tijd verlengd worden.

  • Een rijbewijs aanvragen of verlengen kost € 41,00 . Indien deze verloren of gestolen is kost dit niets extra.
  • Spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs en € 34,10 extra.
  • Gezondheidsverklaring CBR: € 39,30
  • Uw rijbewijs.
  • Heeft u geen rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij bezit van een scooterrijbewijs deze ook meenemen.
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen. Let op: i.v.m. de coronamaatregelen is het voorlopig niet mogelijk gebruik te maken van het fotohokje in het gemeentehuis. In onze gemeente kunt u pasfoto’s laten maken bij NEBO, Lange Baan 7 in Nootdorp.
  • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Bent u jonger dan 18 jaar?

  • De begeleiderspas. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.

Dit kan na 1 week op de locatie waar u het rijbewijs heeft aangevraagd. U maakt hiervoor een afhaalafspraak.

Afhaalbewijs kwijt? Neem bij het afhalen van uw rijbewijs dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

Doe een spoedaanvraag als u het rijbewijs binnen een week nodig heeft. Een spoedaanvraag vóór 12.00 uur, dan is deze meestal binnen 2 werkdagen klaar. Geef bij het maken van een afspraak én bij de aanvraag aan de balie aan dat u een spoedaanvraag wilt doen. Lukt het niet een afspraak online te plannen, dan belt u voor een spoedaanvraag naar 14 015.

Bent u uw rijbewijs kwijt of verloren dan doet u aangifte van vermissing op het gemeentekantoor. Is uw rijbewijs gestolen bijvoorbeeld bij een inbraak, dan doet u aangifte bij de politie want er is dan een strafbaar feit gepleegd.

Geef in beide gevallen aan als u een afspraak maakt voor een nieuw rijbewijs dat het om een vermissing gaat en neem hierbij het proces verbaal mee.

Als u 75 jaar of ouder bent dient u een Gezondheidsverklaring aan te vragen. U moet medisch geschikt zijn om een voertuig te mogen besturen. Om dit aan te tonen, heeft u een Verklaring van Geschiktheid (VvG) ofwel geneeskundige verklaring nodig. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat u lichamelijk en/of geestelijk gezond genoeg bent om voertuigen te besturen. U krijgt een VvG door een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een gezondheidsverklaring vraagt u aan online aan via het CBR