Rijbewijs aanvragen of verlengen

Een rijbewijs aanvragen of vernieuwen bij de gemeente doet u persoonlijk bij het gemeentehuis. Maak hiervoor een afspraak. Uw rijbewijs ligt na een week klaar. Ook het afhalen doet u zelf.

Let op: Is uw rijbewijs of categorie verlopen of verloopt deze in de periode van 1 februari 2020 tot en met 30 november 2020? Dan kunt u 9 maanden doorrijden binnen Europa met het verlopen rijbewijs. De 9 maanden gaan in vanaf de datum dat het rijbewijs verloopt. U blijft in die periode verzekerd en u krijgt hiervoor geen boete als u staande wordt gehouden. Zie ook de informatie op www.rdw.nl

Ben je  16 jaar of ouder? Dan mag je op een bromfiets, scooter, brommer, snorfiets, brommobiel of quad (met typekeuring als bromfiets) rijden. Een bromfietsrijbewijs is verplicht.

  • Een rijbewijs aanvragen of verlengen kost  € 40,65. Indien deze verloren of gestolen is kost dit niets extra.
  • Spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs en € 34,10 extra.
  • Gezondheidsverklaring CBR: € 34,80
  • Uw rijbewijs.
  • Heeft u geen rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart.
  • Bij bezit van een scooterrijbewijs deze ook meenemen.
  • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen.
  • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Bent u jonger dan 18 jaar?

  • De begeleiderspas. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.

Dit kan na 1 week op de locatie waar u het rijbewijs heeft aangevraagd. U maakt hiervoor een afhaalafspraak.

Afhaalbewijs kwijt? Neem bij het afhalen van uw rijbewijs dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

Doe een spoedaanvraag als u het rijbewijs binnen een week nodig heeft. Een spoedaanvraag vóór 12.00 uur, dan is deze meestal binnen 2 werkdagen klaar. Geef bij het maken van een afspraak én bij de aanvraag aan de balie aan dat u een spoedaanvraag wilt doen. Lukt het niet een afspraak online te plannen, dan belt u voor een spoedaanvraag naar 14 015.

Bent u uw rijbewijs kwijt of is het gestolen? In beide gevallen hoeft u hiervoor geen aangifte te doen bij de politie. U kunt direct een nieuw rijbewijs aanvragen. Tijdens de aanvraag doet u ook aangifte bij de gemeente.

Als u 75 jaar of ouder bent dient u een Gezondheidsverklaring aan te vragen. U moet medisch geschikt zijn om een voertuig te mogen besturen. Om dit aan te tonen, heeft u een Verklaring van Geschiktheid (VvG) ofwel geneeskundige verklaring nodig. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat u lichamelijk en/of geestelijk gezond genoeg bent om voertuigen te besturen. U krijgt een VvG door een Gezondheidsverklaring in te vullen. Een gezondheidsverklaring vraagt u aan online aan via het CBR