Rijbewijs aanvragen of verlengen

Het aanvragen van een eerste rijbewijs doet u persoonlijk bij het gemeentehuis. U maakt hiervoor een afspraak. Na zeven werkdagen kunt u uw nieuwe rijbewijs ophalen. Dat doet u ook weer persoonlijk.

Een rijbewijs verlengen kunt u vanaf 1 november 2021 online doen. Hoe u uw rijbewijs digitaal kunt verlengen of categorie toevoegen leest u op www.rdw.nl. U kunt ook op YouTube de instructie-video van de RDW bekijken.

Digitaal aanvragen kan alleen met de DigiD-app en een Android mobiele telefoon (versie 6.0 of hoger) of een iPhone (model 7 of hoger en iOS versie 13) met NFC-lezer voor bijvoorbeeld contactloos betalen. Voor het online aanvragen moet u pasfoto’s laten maken bij een RDW erkende fotograaf. U ontvangt bericht van het RDW wanneer u het rijbewijs kunt afhalen. Dit doet u op afspraak in het gemeentehuis.

Wil u liever in het gemeentehuis uw rijbewijs verlengen? Maak hiervoor dan een afspraak.

Let op: de afspraakdatum wordt de nieuwe ingangsdatum van het nieuwe document.

Sommige verlopen rijbewijzen langer geldig

 • Een rijbewijs aanvragen kost € 41,60 . Als deze verloren of gestolen is kost dit niets extra.
 • Spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs en € 34,10 extra.
 • Gezondheidsverklaring CBR: € 41,50
 • Uw rijbewijs;
 • Heeft u geen rijbewijs: een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart;
 • Bij bezit van een scooterrijbewijs deze ook meenemen;
 • 1 recente pasfoto in kleur, die voldoet aan de pasfoto-eisen;
 • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Bent u jonger dan 18 jaar?

 • De begeleiderspas. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer.

In onze gemeente kunt u pasfoto’s laten maken bij:

 • NEBO, winkelcentrum Parade, Lange Baan 7, Nootdorp (015-3619442)
 • Expert, winkelcentrum Ackershof, Ackershof 17-18, Pijnacker (015-3692565)
 • Bruna, winkelcentrum Ackershof, Ackershof 30-32, Pijnacker (015-3614202)
 • Primera, winkelcentrum Keijzershof, Hoefbladplein 9, Pijnacker (015-3640433)

Als u een rijbewijs online verlengt moet u pasfoto’s laten maken bij een RDW erkende fotograaf. In onze gemeente is dat nu:

 • NEBO, winkelcentrum Parade, Lange Baan 7, Nootdorp (015-3619442)

Dit kan na 6 werkdagen op de locatie waar u het rijbewijs heeft aangevraagd. De afspraak voor het afhalen wordt met u gemaakt tijdens de aanvraag op het gemeentehuis.

Afhaalbewijs kwijt? Neem bij het afhalen van uw rijbewijs dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

Doe een spoedaanvraag als u het rijbewijs binnen een week nodig heeft. Een spoedaanvraag vóór 12.00 uur, dan is deze meestal binnen 2 werkdagen klaar. Geef bij het maken van een afspraak én bij de aanvraag aan de balie aan dat u een spoedaanvraag wilt doen. Lukt het niet een afspraak online te plannen, dan belt u voor een spoedaanvraag naar 14 015.

Let op: een spoedaanvraag kost € 34,10 bovenop de normale kosten van de aanvraag van een rijbewijs

Geef dan bij het maken van de afspraak aan dat het om een vermissing gaat.

 • Bent u uw rijbewijs kwijt of verloren? Dan doet u aangifte van vermissing op het gemeentekantoor.
 • Is uw rijbewijs gestolen, bijvoorbeeld bij een inbraak? Dan doet u aangifte bij de politie. Neem het proces verbaal mee.

Op uw rijbewijs staat hoelang dit geldig is. Dit kan per categorie verschillen. Kijk hiervoor op de achterkant van uw rijbewijs. Is het verlopen dan mag u niet rijden. Gaat u toch rijden? Dan kunt u een boete krijgen. Ook kunt u het verlopen rijbewijs niet meer gebruiken als identificatiebewijs. Vraag een nieuw rijbewijs aan. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen, wanneer uw rijbewijs verlopen is.

Als u 75 jaar of ouder bent, heeft u een Verklaring van Geschiktheid (VvG) ofwel geneeskundige verklaring nodig. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat u lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om voertuigen te besturen. U krijgt een VvG door een gezondheidsverklaring in te vullen. Een gezondheidsverklaring vraagt u aan online aan via het CBR

Ben je  16 jaar of ouder? Dan mag je op een bromfiets, scooter, brommer, snorfiets, brommobiel of quad (met typekeuring als bromfiets) rijden. Een bromfietsrijbewijs is verplicht. Kijk op Bromfietsrijbewijs aanvragen