Rijbewijs aanvragen of verlengen

Aanvragen

Vraagt u het rijbewijs voor de eerste keer aan? Dan doet u dat persoonlijk bij het gemeentekantoor. U maakt hiervoor een afspraak. Na 5 werkdagen kunt u uw nieuwe rijbewijs ophalen. Dat doet u ook weer persoonlijk.

Verlengen of uitbreiden

Een rijbewijs verlengen of uitbreiden kunt u online doen bij de RDW. Hoe u uw rijbewijs digitaal kunt verlengen of een categorie kunt toevoegen leest u op www.rdw.nl. Online aanvragen kan alleen als u de ID-check heeft toegevoegd aan de DigiD-app op uw telefoon. Voor het online aanvragen moet u pasfoto’s laten maken bij een RDW erkende fotograaf.

Wil u liever op het gemeentekantoor uw rijbewijs verlengen? Maak hiervoor dan een afspraak.

Let op: de afspraakdatum wordt de nieuwe ingangsdatum van het nieuwe document.

Afhalen

Heeft u uw rijbewijs op het gemeentekantoor aangevraagd? Dan kunt u na 5 werkdagen uw rijbewijs afhalen. De afspraak voor het afhalen wordt met u gemaakt tijdens de aanvraag op het gemeentekantoor.

Heeft u online verlengd? U ontvangt binnen twee werkdagen bericht van de RDW wanneer u het rijbewijs bij het gemeentekantoor kunt afhalen. Voor het afhalen maakt u zelf online een afspraak.

  • Een rijbewijs aanvragen kost € 51,10 . Als deze verloren of gestolen is kost dit niets extra.
  • Spoed: het bedrag van het aangevraagde rijbewijs en € 39,65 extra.
  • Gezondheidsverklaring CBR: € 44,50
  • Uw huidige rijbewijs. Heeft u geen rijbewijs? Dan neemt u een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart mee;
  • Bij bezit van een scooterrijbewijs deze ook meenemen;
  • 1 pasfoto in kleur die niet ouder is dan 6 maanden. Deze moet voldoen aan de pasfoto-eisen. Pasfoto’s kunt u laten maken bij een RDW erkende fotograaf. Kijk daarvoor op de website van de RDW.
  • Uw pinpas. U betaalt direct bij de aanvraag.

Bent u jonger dan 18 jaar?

  • De begeleiderspas. Deze pas moet geregistreerd zijn bij de Rijksdienst voor het wegverkeer. De begeleider hoeft niet aanwezig te zijn bij het aanvragen van het rijbewijs. 

Neem dan bij het afhalen van uw rijbewijs dan uw geldige paspoort of identiteitskaart mee.

Doe een spoedaanvraag als u het rijbewijs binnen een week nodig heeft. Een spoedaanvraag vóór 12.00 uur, dan is deze meestal binnen 2 werkdagen klaar. Geef bij het maken van een afspraak én bij de aanvraag aan de balie aan dat u een spoedaanvraag wilt doen. Lukt het niet een afspraak online te plannen, dan belt u voor een spoedaanvraag naar 14 015.

Let op: een spoedaanvraag kost € 39,65 bovenop de normale kosten van de aanvraag van een rijbewijs

Dan doet u online aangifte van vermissing op de website van de RDW. Nadat u het gemeld heeft vraagt u een nieuw rijbewijs aan bij de gemeente. Maak hiervoor een afspraak. U hoeft geen aangifte te doen bij de politie.

Op uw rijbewijs staat hoelang deze geldig is. Dit kan per categorie verschillen. Kijk hiervoor op de achterkant van uw rijbewijs. Is het verlopen dan mag u niet rijden. Gaat u toch rijden? Dan kunt u een boete krijgen. Ook kunt u het verlopen rijbewijs niet meer gebruiken als identificatiebewijs. Vraag een nieuw rijbewijs aan. U hoeft niet opnieuw rijexamen te doen, wanneer uw rijbewijs verlopen is.

Als u 75 jaar of ouder bent, heeft u een Verklaring van Geschiktheid (VvG) ofwel geneeskundige verklaring nodig. Dit is een verklaring waaruit blijkt dat u lichamelijk en geestelijk gezond genoeg bent om voertuigen te besturen. U krijgt een VvG door een gezondheidsverklaring in te vullen. Een gezondheidsverklaring vraagt u aan online aan via het CBR

Vul de verklaring in 4 maanden voordat uw rijbewijs verloopt. 
Lees meer over de gezondheidsverklaring medische keuring