Naamskeuze

De keuze voor de achternaam van een kind kan vóór de geboorte van het kind of uiterlijk bij de geboorteaangifte worden aangegeven. Ouders mogen kiezen welke achternaam hun eerste kind krijgt, de naam van de moeder of van de vader.

De naamskeuze kan alleen bij het eerste kind. Alle volgende kinderen krijgen automatisch de achternaam die het eerste kind heeft gekregen. De kinderen moeten dan wel in dezelfde relatie met dezelfde partner geboren zijn.

Voor de naamskeuze van uw eerste kind kunt u terecht bij de publieksbalies in het gemeentekantoor in Pijnacker. Maak hiervoor een afspraak.

Het is niet verplicht om een akte van naamskeuze op te laten nemen voor de achternaam van het eerste kind. U hoeft dit niet te doen:

  • als de ouders getrouwd zijn, dan krijgt het kind automatisch de achternaam van de vader;
  • als de ouders niet getrouwd zijn én het kind niet door de vader erkend is, dan krijgt het kind de achternaam van de moeder.

Als u een akte van naamskeuze wilt laten opmaken bij de gemeente, dan moet dit gebeuren vóórdat u aangifte van de geboorte doet van uw eerste kind. Een akte van naamskeuze laten opmaken kan alleen als het kind de Nederlandse nationaliteit heeft. Heeft het kind de nationaliteit van een ander land, dan kijkt de ambtenaar van de burgerlijke stand wat het namenrecht van dat land over naamskeuze zegt.