Naamgebruik wijzigen

Als u getrouwd of geregistreerd partner bent (geweest) kunt u kiezen met welke achternaam u aangeschreven wordt. Bijvoorbeeld wanneer u brieven ontvangt van de gemeente. Dit heet naamgebruik. Beide partners mogen hun naamgebruik kiezen.  U doet dit in de gemeente waar u woont. Uw eigen achternaam (in de volksmond: de meisjesnaam) blijft wel hetzelfde. Zo staat op officiële documenten, zoals een paspoort en rijbewijs, altijd uw eigen achternaam, eventueel aangevuld met de naam van uw partner.

Het wijzigen van naamgebruik kunt u gemakkelijk en snel online doorgeven. Hiervoor moet u inloggen met uw DigiD.

Na een scheiding wijzigt uw naamgebruik niet automatisch, dit moet u zelf online doorgeven.

  • Indien u uw wijziging naamgebruik online doorgeeft: Uw DigiD
  • Indien u op afspraak aan de balie komt: een geldig identiteitsbewijs

Lukt het niet om uw naamgebruik digitaal aan te passen? Dan kunt u op afspraak langskomen om de wijziging aan de balie door te geven. Maak digitaal een afspraak, of bel 14 015.

Wij verwerken uw verzoek binnen een week. U krijgt een bevestiging per post.

  • Uw eigen achternaam.
  • De naam van uw echtgeno(o)t(e) of partner.
  • Uw eigen naam gevolgd door de naam van uw partner.
  • De naam van uw partner gevolgd door uw eigen naam.

Let op: op officiële documenten staat altijd uw eigen naam.

Een achternaam kan niet zomaar gewijzigd worden. Als u uw achternaam wilt wijzigen, moet u hiervoor een verzoek indienen bij de Rechtbank. Is uw achternaam gewijzigd, omdat u in het buitenland getrouwd bent? Dan kan het is sommige gevallen zo zijn dat uw achternaam ook in Nederland aangepast wordt. Lever daarvoor uw buitenlandse huwelijksakte in bij de gemeente. Kijk voor meer informatie bij Buitenlandse documenten registreren in de BRP.