Huwelijk of geregistreerd partnerschap regelen

Van harte gefeliciteerd met uw voorgenomen huwelijk of geregistreerd partnerschap. Voor de invulling van uw dag heeft u veel zaken te regelen. Uw huwelijk of geregistreerd partnerschap regelt u in de gemeente waar u wilt gaan trouwen of uw geregistreerd partnerschap wilt laten registreren.

Let op: i.v.m. de coronamaatregelen geldt het volgende: Voor uitgebreide ceremonies in de raadzaal van het gemeentehuis is het maximum aantal gasten vastgesteld op 20.

Onder het kopje ‘Uit welke ceremonies kan ik kiezen?’ ziet u hoeveel gasten zijn toegestaan bij de eenvoudige en de gratis ceremonie. Het toegestane aantal gasten is inclusief getuigen en exclusief het bruidspaar, de trouwambtenaar en de eventuele fotograaf.

Is uw huwelijk/geregistreerd partnerschap in een andere gemeente, maar woont u in Pijnacker-Nootdorp? Dan regelt u eventueel alleen de wijziging van uw naamgebruik bij ons.

Vul de huwelijksplanner in en geef de datum aan waarop u zou willen trouwen of uw partnerschap zou willen laten registreren. De huwelijksplanner moet door beide partners ingevuld worden. Nadat wij het formulier hebben ontvangen nemen wij contact met u op. Mochten wij aanvullende gegevens van u nodig hebben dan hoort u dat van ons.

Huwelijksplanner 1

Huwelijksplanner 2

Houd u bij het invullen van de huwelijksplanner in ieder geval de volgende gegevens bij de hand:

  • Uw DigiD inlogcode;
  • Een kopie of duidelijke foto van uw geldige legitimatiebewijs;
  • Een kopie of duidelijke foto van het geldige legitimatiebewijs van iedere getuige;
  • Eventueel documenten uit het buitenland als u een niet-Nederlands nationaliteit heeft.

Wij verzoeken u uw melding minstens zes weken en maximaal één jaar vóór de huwelijksdatum bij ons in te dienen.

Met een geregistreerd partnerschap hebt u dezelfde rechten als mensen die getrouwd zijn. De voorwaarden, kosten en procedure zijn gelijk.

Heeft u plannen om te verhuizen naar het buitenland? Dan adviseren wij u te kiezen voor een huwelijk. Niet alle landen in de wereld erkennen namelijk een geregistreerd partnerschap.  

Verschillen tussen een huwelijk en een geregistreerd partnerschap:

  • Voor het beëindigen van een huwelijk moet u altijd naar de rechter (echtscheiding). Een geregistreerd partnerschap kan buiten de rechter om eindigen. Voorwaarde is wel dat u en uw partner het beiden eens zijn en dat er geen minderjarige kinderen zijn.
  • De huwelijksbelofte / het ja-woord: Als u trouwt, geeft u elkaar het ‘ja-woord’. Een geregistreerd partnerschap komt tot stand door de ondertekening van de partnerschapsakte. Een ja-woord is hierbij dus niet nodig (maar mag wel).

U hebt samen minimaal twee getuigen nodig om te kunnen trouwen. Het maximum aantal getuigen is vier. Bij een gratis ceremonie zijn in totaal slechts twee getuigen toegestaan. Alle getuigen moeten 18 jaar of ouder zijn. Getuigen hoeven niet de Nederlandse nationaliteit te hebben en ook niet in Nederland te wonen.

Wilt u zelf liever geen getuigen meenemen? Dan kunt u gebruik maken van ingehuurde getuigen van de gemeente.

Sinds 1 januari 2018 trouwt u standaard in een beperkte gemeenschap van goederen. Meer informatie over trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of het trouwen op huwelijkse voorwaarden vindt u op rijksoverheid.nl en op notaris.nl. U hoeft niet door te geven aan de gemeente of u gaat trouwen in beperkte gemeenschap van goederen of onder huwelijkse voorwaarden.

Op dinsdagochtend om 08.30 uur , 09.00 uur of 09.30 uur kunt u gratis trouwen of een partnerschapsregistratie aangaan.

 

Welke ceremonie kiest u?

 

Uitgebreide ceremonie

Eenvoudige
ceremonie

Gratis
ceremonie

Tijdstip

Ma t/m zat in overleg

Ma/di 10.00 of 14.30

Di 08.30, 09.00 of 09.30

Locatie

Naar keuze

Raadzaal gemeentekantoor

Kleine trouwruimte gemeentekantoor

Toespraak

Persoonlijk

Standaard 

Geen, alleen een kort welkom

Trouw-ambtenaar

Vrije keuze

Toegewezen

Toegewezen

Getuigen

2, 3 of 4 getuigen

2, 3 of 4 getuigen

2 getuigen

Trouwboekje

Optioneel tegen extra betaling

Optioneel tegen extra betaling

Optioneel tegen extra betaling

Muziek bij ceremonie

Mogelijk

Niet mogelijk

Niet mogelijk

Aantal gasten

Naar keuze, afhankelijk van de locatie

Maximaal 10

Geen, alleen 2 getuigen en een fotograaf

Gratis ceremonies vinden plaats in de kleine trouwruimte van het gemeentekantoor. Eenvoudige ceremonies vinden plaats in de raadzaal van het gemeentekantoor.

Voor een  uitgebreide ceremonie kunt u kiezen voor de raadzaal van het gemeentekantoor of voor een externe locatie. Voor de meeste horeca gelegenheden geldt dat deze over de vereiste vergunning beschikken voor een huwelijksceremonie. Deze locaties hoeven niet steeds opnieuw te worden getoetst. Als u kiest voor een externe locatie dan bent u zelf verantwoordelijk voor het maken van afspraken met de eigenaar/beheerder van de beoogde locatie.

U mag ook een eigen trouwlocatie kiezen. In de ‘Uitvoeringsregeling burgerlijke stand Pijnacker-Nootdorp 2021’ vindt u de voorwaarden waar de trouwlocatie aan moet voldoen. In veel gevallen moet de locatie worden getoetst op veiligheid en op strijdigheid met de vergunningen die voor deze locatie zijn afgegeven. De kosten die hieraan verbonden zijn komen voor uw rekening. De hoogte van deze kosten vindt u onder het kopje ‘ Tarieven huwelijk’.

Om de locatie aan de eisen te laten toetsen heeft u onderstaande formulieren nodig:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met een medewerker van de burgerlijke stand.

Wie professioneel aanwezig is bij de huwelijksvoltrekking (BABS, bode en fotograaf) heeft geen coronatoegangsbewijs (CTB) nodig.

Geen CTB bij huwelijk in het gemeentehuis

Gaat u trouwen in het gemeentehuis? Dan heeft u geen CTB nodig. Dit geldt ook als het huwelijk voor de burgerlijke stand op een andere daarvoor aangewezen trouwlocatie buiten de horeca plaatsvindt. Om toch een veilige omgeving zonder CTB te kunnen bewerkstelligen handhaven wij binnen het gemeentehuis vooralsnog de 1,5 meter afstand.

Wel CTB  bij huwelijk in een horecagelegenheid

Gaat u trouwen in een horecagelegenheid? Dan gelden de volgende regels:

  • Huwelijken in een horecagelegenheid zijn in beginsel CTB-plichtig. De CTB-controle is de verantwoordelijkheid van de horecaondernemer.
  • Als de horecaondernemer kan aantonen dat het bruidspaar en hun gevolg zich niet kan mengen met de overige gasten in de horecagelegenheid, dan kan de trouwceremonie ook zonder CTB plaatsvinden. 
  • Als het bruidspaar geen CTB-plicht wenst, kan het in het uiterste geval de trouwceremonie verplaatsen naar een beschikbare locatie in het gemeentehuis. 
  • Als een van de aanstaande echtgenoten geen CTB bij zich heeft voor een huwelijk in een horecalocatie kan in het uiterste geval worden uitgeweken naar een trouwzaal van het gemeentehuis, zodat de huwelijksvoltrekking toch kan plaatsvinden.

Geen CTB bij religieuze ceremonie of bijeenkomst bij huwelijken

Naast uw burgerlijk huwelijk kunt u een religieuze ceremonie houden. Bijvoorbeeld in een kerk of moskee. Die ceremonie mag u pas houden nadat u het burgerlijk huwelijk heeft gesloten. Voor een religieuze ceremonie of bijeenkomst is een coronatoegangsbewijs niet wettelijk verplicht.

Een huwelijk wordt gesloten door een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand (BABS).

Op de pagina Buitengewoon Ambtenaren van de Burgerlijke Stand vindt u de trouwambtenaren die door de gemeente zijn aangewezen en benoemd. Als u een voorkeur heeft voor een bepaalde persoon, dan kunt u dat aangeven in de Huwelijksplanner. Dit geldt overigens alleen bij een uitgebreide ceremonie. Bij een gratis of eenvoudige ceremonie kunt u geen voorkeur aangeven.

U mag ook een eigen trouwambtenaar laten benoemen. Meer informatie hierover vindt u in het product Trouwambtenaar voor 1 dag.

Tarieven huwelijk/registratie partnerschap

Huwelijk/registratie partnerschap ma t/m vrij in het gemeentekantoor

€ 295,25

Eenvoudige huwelijksvoltrekking

€ 200,55

Huwelijk/registratie partnerschap ma t/m vrij (externe locatie)

€ 247,40

Huwelijk/registratie partnerschap op zaterdag (gemeentekantoor)

€ 866,40

Huwelijk/registratie partnerschap op zaterdag (externe locatie)

€ 732,00

Trouwboekje

€ 41,65

Aanvulling trouwboekje (bijschrijving)

€ 13,45

Getuige van de gemeente voor huwelijk/registratie partnerschap, per getuige

€ 43,30
Benoeming externe BABS die in een andere gemeente reeds is benoemd € 37,85
Annuleren, verzetten of wijzigen huwelijk € 77,15
Toetsen trouwlocatie € 152,70