Transformatorhuisjes
De vraag naar elektriciteit groeit snel. We verbruiken allemaal steeds meer elektriciteit, bijvoorbeeld voor warmtepompen, elektrisch koken of het opladen van elektrische auto’s. Ook leveren steeds meer huishoudens elektriciteit terug aan het netwerk door de eigen opwek met zonnepanelen. Daardoor raakt het elektriciteitsnetwerk overbelast. Netbeheerder Stedin heeft daarom aangegeven dat het netwerk in onze gemeente verzwaard moet worden. Dit betekent onder andere dat er meer transformatorhuisjes nodig zijn in wijken en buurten. Zo zorgen we dat iedereen betrouwbaar toegang blijft houden tot elektriciteit, ook in de toekomst.
Netbeheerder Stedin werkt daarom samen met de gemeente Pijnacker-Nootdorp aan het bijplaatsen van ongeveer negentig transformatorhuisjes in wijken en buurten.
Een transformatorhuisje is een klein gebouwtje (denk aan: 2 meter hoog, breed en diep) dat stroom verdeelt. Het zet middenspanning om in laagspanning, zodat elektriciteit veilig in woningen en bedrijven gebruikt kan worden. Ze zijn nodig om het elektriciteitsnet goed te laten werken. Daarnaast maken transformatorhuisjes ook het laden van auto’s in de buurt mogelijk en transporteren ze elektriciteit van de zonnepanelen die op de daken liggen. Het is dus een onmisbaar knooppunt voor de energievoorziening in de buurt en cruciaal voor de verduurzaming van huizen.
Bij het zoeken naar geschikte locaties voor transformatorhuisjes kijken Stedin en de gemeente naar verschillende dingen. Zo mogen de kabels niet langer zijn dan een bepaald aantal meters om nog effect te hebben. Het huisje moet dus op een centrale plek in de buurt staan. De keuze voor een locatie gebeurt zorgvuldig en in stappen:
- Stedin bekijkt waar extra capaciteit nodig is en waar een transformatorhuisje technisch gezien kan komen.
- De gemeente beoordeelt vervolgens of een plek ook stedenbouwkundig geschikt is. We kijken dan naar zaken als zichtlijnen, veiligheid, bereikbaarheid, en of het huisje in de omgeving past.
- We proberen plekken te kiezen waar zo min mogelijk andere functies (zoals parkeren of groen) verloren gaan.
- De voorkeur gaat uit naar plekken waar de impact op de omgeving het kleinst is.
Het plaatsen van een transformatorhuis is niet vergunning plichtig; voor de benodigde ondergrondse kabels is wel een aanlegvergunning nodig. Uiteindelijk moet de gemeente toestemming geven voor de locaties, omdat het meestal gaat om plaatsing in de openbare ruimte.
Ja, maar in beperkte mate. Op veel plekken is al gekozen waar het huisje moet komen, omdat dat technisch nodig is. Soms is er maar één plek in de buurt die geschikt is. Toch proberen we bewoners zoveel mogelijk mee te laten denken. Als er meer geschikte plekken zijn, dan vragen we om uw mening via bijeenkomsten en het platform Denk Mee. U wordt uitgenodigd als het relevant is voor uw buurt. Is er maar één goede plek? Dan vragen we mee te denken over hoe het huisje daar het beste kan passen.
Kortom: als het kan, houden we rekening met bezwaren en zoeken we naar een beter plan. We leggen ook altijd uit waarom we een plek kiezen, of waarom een ander voorstel niet mogelijk is.
Het plaatsen van de transformatorhuisjes gebeurt verspreid over de komende jaren, tot en met 2051. We starten met de eerste wijken in 2025. Ongeveer twee jaar voor de uitvoering beginnen we met het zoeken naar geschikte locaties. Wanneer deze gevonden zijn informeren we bewoners gericht en starten we de participatie.
Stedin maakt een planning op basis van urgentie. We starten dus waar de knelpunten het grootst zijn. We kunnen dit niet lang van tevoren plannen, omdat het afhangt van verschillende dingen. Bijvoorbeeld hoeveel mensen zonnepanelen hebben, hoeveel warmtepompen er komen en hoeveel mensen hun auto opladen. De eerste nieuwe transformatorhuisjes komen in de buurten Boezem en Vrouwtjesland.
Ja. Ze voldoen aan strenge veiligheidsnormen en mogen gewoon in woonwijken staan.
We proberen dit zoveel mogelijk te voorkomen. Daarom zoeken we locaties met zo min mogelijk impact op de woonomgeving.
Voor het aanleggen van de kabels is soms graafwerk nodig. We proberen de overlast zoveel mogelijk te beperken en communiceren op tijd over de planning.
Stedin en de gemeente werken samen aan dit project. De gemeente informeert u over de plannen en Stedin voert het werk uit.
De gemeente, op advies van Stedin en na consultatie van betrokken afdelingen.
Kijk op de website van Stedin over de buurtaanpak: https://www.stedin.net/energietransitie/buurtaanpak