Stop heling

Een buitenkansje! U kunt een fiets, mobiele telefoon of televisie kopen voor een hele lage prijs. Dan moet u goed oppassen. Het kan namelijk heel goed dat dit gestolen spullen zijn.

Gesloten producten kopen is strafbaar

U bent strafbaar als u gesloten spullen koopt terwijl u had kunnen bedenken dat ze gestolen zijn. Dit noemen we heling. Let daarom goed op als u tweedehands goederen wilt kopen. Signalen die kunnen wijzen op een gestolen product zijn:

  • De prijs is te mooi om waar te zijn.
  • Een aankoopbon, gebruiksaanwijzing of garantiebewijs ontbreekt.
  • De verkoper wil geen serienummer of ander uniek nummer geven
  • De verkoper geeft ontwijkende antwoorden op uw vraag naar de herkomst van het product.
  • De verkoper wil niet thuis afspreken en wil geen contactgegevens doorgeven. 

  • U kunt op stopheling.nl producten met een serienummer checken of deze gestolen zijn. In deze database plaatst de politie gegevens over gestolen producten waarvan aangifte is gedaan.
  • U kunt op stopheling.nl ook uw waardevolle spullen registreren. De kans is dan groter dat u uw spullen na een diefstal terugkrijgt, omdat u bij een aangifte uw spullen dan goed kunt omschrijven. Het is belangrijk om bij diefstal altijd aangifte te doen!
  • Maak uw telefoon traceerbaar. Op de meeste telefoons kunt u een ‘Zoek Mijn telefoon’ of ‘Vind mijn telefoon’-functionaliteit instellen. Op die manier kunt u uw telefoon terugvinden als u deze kwijt bent of gestolen is.

Op deze manier helpt u mee om te zorgen dat de pakkans voor helers en dieven stijgt en hiermee inbraak en diefstal minder aantrekkelijk wordt.

Handelaren en ondernemers zijn wettelijk verplicht om zich bij de gemeente te melden. Om het hen zo makkelijk mogelijk te maken, biedt het Centrum voor Criminaliteitspreventie en Veiligheid (CCV) het Digitaal Opkopers Loket (DOL) aan. De handelaren en ondernemers kunnen met het DOL ook direct aangeven dat zij gebruik willen maken van het Digitaal Opkopers Register (DOR). Alle opkopers zijn verplicht elke aankoop van tweedehandsgoederen te registreren in het DOR. Het DOR staat direct in verbinding met (politie)registers van gestolen goederen. Hierdoor kan de politie direct reageren als een artikel aangeboden wordt dat van diefstal afkomstig is en waarvan aangifte is gedaan. Doordat steeds meer opkopers het DOR gebruiken wordt het voor dieven moeilijker om gestolen artikelen door te verkopen. Steeds meer gestolen artikelen worden teruggevonden en meer zaken worden opgelost. De gemeente neemt een actieve rol hierin. Team Handhaving gaat bedrijven controleren of zij goederen registreren in het DOR. Door samen te werken dringen we de criminaliteit terug.

Op de pagina Stop heling als ondernemer vindt u meer informatie voor handelaren en ondernemers.