Omgevingswet

Januari 2024 gaat in Nederland de Omgevingswet in. De Omgevingswet vervangt alle wet- en regelgeving op het gebied van ruimte, wonen, infrastructuur, milieu en water. De invoering van deze wet betekent iets voor u als inwoner, ondernemer of organisatie.

Ook de gemeente Pijnacker-Nootdorp bereidt zich voor op de komst van de Omgevingswet. Dit jaar kunt u hier al iets van merken. We werken aan een omgevingsvisie en een omgevingsplan voor onze gemeente. Daarbij vragen we u ook mee te denken.

Bekijk hieronder een korte film over de Omgevingswet.

De Omgevingswet maakt het makkelijker voor u als inwoner, want er is straks nog maar één wet waarin alle regels te vinden zijn. En de regels die er zijn, zijn duidelijker en overzichtelijker opgeschreven. Zo kunt u alle (landelijke) regels straks direct inzien via het digitale Omgevingsloket en direct een vergunning aanvragen. Wel zo handig.

Participatie is erg belangrijk bij de nieuwe Omgevingswet. Bij het maken van nieuw beleid, of het uitvoeren van projecten willen we samenwerken en in gesprek zijn met inwoners. Maar ook met ondernemers en andere belanghebbenden. Zo kunnen we rekening houden met verschillende standpunten en komt er veel kennis en creativiteit op tafel. Dit zorgt voor meer draagvlak en betere besluiten.

Hoe de overheid dat doet, is maatwerk. Voor elk onderwerp gebeurt dit op een passende manier.

De Omgevingswet bestaat uit een aantal basisinstrumenten. Naast de omgevingsvisie en het omgevingsplan zijn er nog: het omgevingsprogramma, de omgevingsvergunning en algemene rijksregels en het projectbesluit. 

Kijk voor meer informatie op www.aandeslagmetdeomgevingswet.nl