Laadpaal aanvragen

Woont of werkt u in Pijnacker-Nootdorp en bent u in het bezit van een volledig elektrisch of een plug-in hybride auto? Heeft u geen parkeermogelijkheid op eigen terrein en is er bij u in de buurt geen openbaar oplaadpunt? Dan kunt u een openbare laadpaal aanvragen.

Aanvragen van een laadpaal voor uw elektrische auto of plug-in-hybride doet u bij laadpaalnodig.nl.

Klik op de kaart voor bestaande laadpalen en locaties waar nieuwe laadpalen kunnen komen.

De gemeente heeft locaties voor laadpalen vastgelegd in een locatieplan. Op de laadpalenkaart vindt u de locaties waar laadpalen beschikbaar zijn. Ook staan er locaties op waar nu nog geen laadpalen zijn, maar waar ze wel mogelijk zijn.

Ja, u kunt via de website van EQUANS een tweede parkeervak bij een reeds bestaande laadpaal aanvragen. EQUANS beoordeelt op basis van het huidige gebruik of dit nodig is.

  • U woont of werkt in Pijnacker-Nootdorp.
  • U of het bedrijf waar u werkt heeft geen eigen parkeerterrein of -garage. In dat geval moet u of uw werkgever zelf zorgen voor een laadvoorziening.
  • Er is binnen 200 meter van uw adres geen laadpaal waar u nog gebruik van kunt maken.
  • U bezit (of heeft een aankoop/leasecontract) een volledig elektrisch of een plug-in hybride voertuig (vierwielig).
  • U bent in bezit van een parkeervergunning, als de locatie waarvoor u een aanvraag indient in een vergunningzone ligt.
  • U rijdt minimaal 10.000 km per jaar elektrisch (dit is ongeveer 2000 kWh geladen stroom per jaar).

Aanvragen van een laadpaal doet u via laadpaalnodig.nl. Het plaatsen en exploiteren van openbare laadpalen heeft de gemeente uitbesteed aan EQUANS.

EQUANS beoordeelt of uw aanvraag voldoet aan de voorwaarden. Als er binnen 200 meter van uw adres nog geen laadpaal is, zal EQUANS een nieuwe laadpaal plaatsen. Hiervoor wordt de dichtstbijzijnde locatie gekozen uit het locatieplan van de gemeente. Als er al wel een laadpaal beschikbaar is, maar deze vaak gebruik wordt, kan EQUANS een extra laadpaal in de buurt plaatsen. De afstand tot deze laadpaal kan wel groter worden dan 200 meter.

Dat is niet mogelijk. De gemeente heeft voor nieuwe laadpalen de locaties al vastgelegd op de laadpalenkaart. Alleen op deze locaties komen nieuwe laadpalen. EQUANS zal voor u de dichtstbijzijnde locatie kiezen.

In uitzonderlijke gevallen kan het zijn dat het locatieplan niet voorziet in een laadplaats binnen redelijke loopafstand, bijvoorbeeld in nieuwbouwwijken. In die gevallen zal EQUANS samen met de gemeente een nieuwe locatie zoeken en deze vastleggen in een verkeersbesluit.

De periode tussen aanvraag en plaatsing duurt gemiddeld 6 maanden. Bij het plaatsen van een laadpaal zijn meerdere partijen betrokken, zoals de exploitant, netbeheerder, gemeente en aannemer. Deze moeten allerlei werkzaamheden verrichten, zoals het uitvoeren van technische controles, aanvragen van vergunningen en voorbereiden van de kabelwerkzaamheden in de grond.

Tot die tijd kunt u gebruik maken van andere openbare laadvoorzieningen in de buurt of, als dat mogelijk is, bij uw werkgever.

Met het aanvraagnummer dat u van EQUANS heeft gekregen, kunt u op de website van EQUANS de stand van zaken bekijken van uw aanvraag. Het kan zijn dat uw eigen aanvraag is afgewezen omdat er al een andere laadpaalaanvraag bij u in de buurt in voorbereiding is. Dan heeft u van EQUANS een alternatief aanvraagnummer gekregen dat u kunt gebruiken. Voor andere vragen over uw aanvraag kunt u per e-mail contact opnemen met EQUANS via ev.2-sgzh.nl@equans.com met vermelding van uw aanvraagnummer.

Het aanvragen en plaatsen van de laadpaal is gratis.

De gemeente plaatst geen oplaadpalen op eigen terrein. U kunt zelf een privé oplaadvoorziening laten plaatsen door verschillende aanbieders van laadinfrastructuur. Voor meer informatie kunt u bijvoorbeeld terecht op de website van de energieproviders, mobiliteitsvertegenwoordigers als ANWB en marktpartijen van de branche.

Als u een parkeerplaats heeft op een gemeenschappelijk terrein of in een parkeergarage, ligt het beheer en de zeggenschap waarschijnlijk bij een Vereniging van Eigenaren (VvE), beheervereniging of woningcorporatie. Voor het realiseren van een laadpaal moet u dan contact opnemen met het VvE-bestuur of de verhuurder.

Het realiseren van een eigen laadpaal op een gemeenschappelijk terrein is over het algemeen, technisch gezien, goed mogelijk. Ook als de laadvoorziening niet direct op de eigen stroommeter kan worden aangesloten, maar op het collectieve net van de gemeenschappelijke ruimte. Vaak zijn er dan vragen hoe de verdeling van de kosten geregeld moet worden, of hoe de besluitvorming met de VvE verloopt. De website VvE laden helpt u op weg. U vindt daar informatie, een stappenplan, tools en tips. De gemeente biedt hierbij geen ondersteuning.

U mag niet vanuit uw huis een kabel over de openbare weg leggen om uw auto voor de deur op te laden. Dit mag ook niet door een kabelmat te gebruiken. De gemeente Pijnacker-Nootdorp is altijd verantwoordelijk voor de veiligheid in de openbare ruimte. We willen struikelgevaar en verrommeling van de openbare ruimte voorkomen. Ook willen we voorkomen dat bewoners openbare parkeerplaatsen gaan claimen voor eigen gebruik. Als u geen mogelijkheid heeft om op eigen terrein te laden, kunt u gebruik maken van een openbare laadpaal.

Op de laadpaal staat het storingsnummer dat u kunt bellen. Dit kan per laadpaal verschillen. U krijgt dan direct een monteur aan de telefoon die het paalnummer aan u zal vragen. Op de paal staat een EVB-P of SGZH1 of SGZH2 nummer. Dit nummer kunt u doorgeven. In veel gevallen kan de monteur de storing op afstand verhelpen. Kan het niet op afstand, dan komt de monteur zo snel mogelijk naar de betreffende locatie.

Meer informatie over aanvragen van een laadpaal vindt u op laadpaalnodig.nl.

Informatie over ons locatieplan en de regels op laadplaatsen vindt u op de pagina Elektrisch rijden en opladen.