Zie ook
Asbest
Asbest kan zitten in golfplaten, plafondplaten, afvoerbuizen, (golfplaten) daken en schoorstenen. Als u asbest verwijdert, kunt u gezondheidsrisico’s oplopen. Daarom mag u dit niet zomaar verwijderen. Voor het verwijderen van asbest bestaan speciale regels.
Bij het verwijderen van asbest moet u altijd een sloopmelding indienen bij de gemeente. In de geaccepteerde sloopmelding staat hoe u het asbest moet afvoeren. Het verwijderen of afvoeren van asbest zonder sloopmelding is strafbaar.
- u het materiaal zonder beschadiging weg kan halen (b.v. geschroefde asbesthoudende platen, losliggende vloertegels en vloerbedekking);
- het materiaal niet beschadigd, versleten of verweerd is;
- er alleen ‘hechtgebonden asbest’* aanwezig is;
- er maximaal 35m2 asbesthoudend materiaal uit of bij een woning verwijderd wordt;
- u een goedgekeurde sloopmelding heeft van de gemeente.
*Hechtgebonden asbest is asbest waar de asbestvezels in het materiaal vast zitten. De vezels kunnen vrijkomen als het product verwerkt of bewerkt wordt, o.a. in asbest golfplaten en panelen. Niet hechtgebonden asbest is verwerkt in o.a. brandwerend isolatiemateriaal, asbestkoord, asbestdoek, pakkingen, en de onderlaag van vloerzeil.
- het in het kader van een bedrijf, praktijk of een beroep is;
- u het asbest bedrijfs- of beroepsmatig weghaalt en niet gecertificeerd bent voor het verwijderen van asbest;
- het asbesthoudend materiaal beschadigd, versleten of verweerd is;
- het asbesthoudend materiaal beschadigd wordt bij het weghalen (b.v. gelijmde vloerplaten, asbest dakleien of niet hechtgebonden asbest betreft);
- u geen goedgekeurde sloopmelding van de gemeente heeft.
Als u asbest vindt in de openbare ruimte meldt u dit in ons Meldpunt Leefomgeving.
Vindt u asbest op uw eigen terrein (bijvoorbeeld in de tuin) dan bent u zelf verantwoordelijk voor het weghalen. Op de website van Stichting Certificatie Asbest (Ascert) vindt u adressen van erkende bedrijven voor asbestinventarisatie en -verwijdering.