Terug naar het overzicht

Winnend kunstwerk Pijnacker-Nootdorp bekend

Het kunstwerk ‘Vruchtbare Grond 2.0’ van het kunstenaars duo Rob Kruizinga en Ludo Broos is de winnaar van de tweede editie van ‘Kunst in de Gemeente’ Pijnacker-Nootdorp. Na een spannende verkiezing is hun kunstwerk door zowel publiek als vakjury uitgeroepen tot winnaar. ‘Vruchtbare Grond 2.0’ zal een jaar lang te bewonderen zijn op een sokkel aan de Laan der Zeven Linden in Delfgauw.

Symbool kassenteelt

De paprika in het ontwerp voor ‘Vruchtbare Grond 2.0’ staat symbool voor de kassenteelt, waar de gemeente groot mee is geworden. Het ontwerp bestaat uit een viertal cortenstalen lamellen, die samen die contouren van een paprika vormen. De binnenzijde laat de uitsnede van de kas zien, eveneens een herkenbaar beeldmerk voor de gemeente Pijnacker- Nootdorp. In de paprika is een tweetal uitgesneden contouren van plattegronden verwerkt. Onderin de paprika de kern Delfgauw, bovenin de contouren van de hele gemeente. Met ‘Vruchtbare Grond 2.0’ maken de kunstenaars de historie en groei van de kern tot een bloeiende gemeente, tastbaar en zichtbaar. 

Inwoners en jury hebben gekozen

In eerste instantie hebben de inwoners van Pijnacker-Nootdorp kunnen stemmen op zes door de lokale kunstenaars Fredy E. Wubben, Mia van de Plasse, Harry Kortekaas, Hans la Hey, Sabina Eps en het duo Rob Kruizinga en Ludo Broos voorgedragen kunstwerken. Uit de drie kunstwerken die van de inwoners de meeste stemmen kregen, heeft een jury bestaande uit vier leden, het winnende kunstwerk ‘Vruchtbare Grond 2.0’ gekozen. De juryleden zijn Manuela Bijl (gemeenteraadslid), Roos van der Meijden (kunstschilder, vrijwilliger Stichting De Verbeelding), Linda Vaandering (tekstschrijver, vrijwilliger van Stichting De Verbeelding) en portefeuillehouder Cultuur Francisca Ravestein. 

Stichting Kunstweek

Kunst in de Gemeente is een initiatief van Stichting Kunstweek. De stichting wil met dit project lokale kunstenaars en kunstliefhebber met elkaar verbinden. Enerzijds krijgt elk jaar een nieuwe kunstenaar de kans om een beeldhouwwerk te  exposeren op een prominente plek in de gemeente. Anderzijds kan de lokale bevolking via een verkiezing zelf aangeven welk kunstwerk zij het mooiste vindt.