Terug naar het overzicht

Wethouders bezoeken Kindcentrum Regenboog en CulturA & Zo

De Kopgroep Wethouders voor Kindcentra, een initiatief van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), was woensdag 29 mei op bezoek bij Kindcentrum Regenboog en CulturA & Zo in Nootdorp. De Kopgroep bestaat uit wethouders vanuit het hele land die de ontwikkeling van integrale kindcentra (IKC) stimuleren. Namens de gemeente Pijnacker-Nootdorp is wethouder Peter Hennevanger lid van de Kopgroep.

Een integraal kindcentrum is een organisatie waar onderwijs en kinderopvang zijn samengevoegd op één locatie. Kinderen van 0 tot 13 jaar zijn welkom. De wethouders uit de Kopgroep dragen de ontwikkeling van integrale kindcentra een warm hart toe. Zij willen zich inzetten voor een duurzame en krachtige pedagogische basis voor kinderen en hun ouders.

Kindcentrum Regenboog

Kindcentrum Regenboog in Nootdorp stond centraal als het inspirerende voorbeeld van de dag. Patrick Kort-Spoelman, directeur onderwijs, en Chantal de Koning, vestigingsmanager bij SkippyPepijn kinderopvang, namen de wethouders mee in de aanpak van kindcentrum Regenboog en vertelden hoe het kindcentrum in verbinding staat met de rest van de wijk. Daarna volgde een rondleiding door het kindcentrum.

Opgroeien doe je samen

In CulturA & Zo werd de bijeenkomst vervolgd. Hier kwamen medewerkers van het Nederlands Jeugdinstituut (NJi) langs om te vertellen over hun publicatie ”Opgroeien doe je samen”, over de versterking van de pedagogische basis. De pedagogische basis  bestaat uit alle contacten, sociale relaties en leefomgevingen die bijdragen aan het opgroeien van kinderen. Dat zijn bijvoorbeeld buren, vrienden, leerkrachten, medewerkers van de opvang en sporttrainers. Iedereen heeft een rol: als samenleving vormen we samen het fundament voor opgroeien. In een panelgesprek, waar ook Tessa Wessels van de Casaschool aan deelnam, werd verder besproken hoe de gemeente, het onderwijs en de kinderopvang kunnen bijdragen aan het versterken van de pedagogische basis en daarmee de kansen voor onze kinderen kunnen vergroten.