Terug naar het overzicht

Week van het Geld

Van 22 tot 26 maart is het de Week van het Geld. Dit is een week vol activiteiten rondom geld voor kinderen, jongeren en volwassenen. Voor mensen die krap bij kas zitten, maar ook voor mensen die voldoende geld hebben. Het doel van deze week is om mensen te laten zien dat er allerlei mogelijkheden zijn om goed met geld om te gaan. Én dat er veel financiële regelingen zijn waardoor je meer geld overhoudt om leuke dingen te doen.

Activiteiten in de Week van het Geld

Nieuwsgierig naar de activiteiten in de gemeente Pijnacker-Nootdorp? Kijk op de website van SBJ Samen Sterk.

Overzicht van ondersteuning en regelingen

Heeft u een laag inkomen? Dan zijn er voor u ondersteuning en regelingen beschikbaar:

Financiële ondersteuning

Bijzondere bijstand

Heeft u bijzondere kosten die u niet kunt betalen? Dan kunt u misschien extra geld krijgen van de gemeente. Dit heet bijzondere bijstand. Voor de hoogte van de bijzondere bijstand wordt uw inkomen vergeleken met de bijstandsnorm. Welke bijstandsnorm voor u geldt, hangt af van uw leeftijd en leefsituatie.

Kwijtschelding gemeentelijke belastingen

Is uw inkomen op bijstandsniveau of lager en heeft u weinig vermogen? Dan kunt u in aanmerking komen voor kwijtschelding. U kunt alleen kwijtschelding aanvragen voor de afvalstoffenheffing en rioolheffing. Om te bepalen of u kwijtschelding kunt krijgen maken wij een berekening van uw inkomsten en uitgaven.

Individuele inkomenstoeslag

Heeft u langer dan drie jaar een inkomen op bijstandsniveau (100% van de bijstands-norm), weinig of geen eigen vermogen en geen zicht op inkomensverbetering? Dan komt u wellicht in aanmerking voor een individuele inkomenstoeslag. 

Kindpakket Stichting Leergeld

Wij vinden het belangrijk dat elk kind kan meedoen. Daarom werken wij samen met Stichting Leergeld. Deze stichting helpt kinderen waarvan de ouders een wat krappere beurs hebben. 

Sport en activiteiten

Rotterdampas

Met de Rotterdampas krijgt u gratis toegang of flinke korting bij meer dan 750 bedrijven, attractieparken en culturele instellingen.

Jeugdfonds Sport en Cultuur

De gemeente Pijnacker-Nootdorp werkt samen met het Jeugdfonds Sport & Cultuur.  Dankzij deze samenwerking kunnen kinderen van ouders met een laag inkomen sporten of deelnemen aan activiteiten zoals muziek maken of toneel spelen. 

Werkfit abonnement

In samenwerking met sportcentrum de Viergang biedt de gemeente Pijnacker-Nootdorp het Werkfit-abonnement. Hiermee kunt u één keer per week (op werkdagen) tussen 8.30 en 18.00 uur sporten in de Viergang.

Geldzorgen? U staat niet alleen!

Schuldhulpverlening Pijnacker-Nootdorp

Heeft u geldzorgen, financiële problemen of schulden? Wacht dan niet te lang: praat erover! De schuldhulpverleners van de gemeente Pijnacker-Nootdorp denken graag met u mee over een mogelijke oplossing. 

Weten welke hulp het beste bij u past?

Weet u niet precies welke hulp voor u het beste is? Doe dan de test (gratis en anoniem) op geldfit.nl! Of bel hen op 0800-8115. U krijgt dan meteen een persoonlijk advies. Bent u ondernemer? Dan kunt u voor de test terecht op www.geldfit.nl/zakelijk. En op www.moneyfit.nl kunnen jongeren terecht voor tips over bijvoorbeeld geld besparen. 

Nibud: Zelf uw schulden regelen

De website www.zelfjeschuldenregelen.nl is er om mensen met beginnende financiële problemen te helpen een oplossing uit te werken. U onderzoekt hoeveel aflosruimte u heeft en u maakt een plan om regelingen met uw schuldeisers te treffen. Met de invultool op de homepage kunt u snel beoordelen of deze site biedt wat u in uw situatie nodig heeft. Het kan namelijk ook zijn dat uw geldproblemen te groot of juist te klein zijn en u op een andere plek beter geholpen bent. Beantwoord een paar simpele vragen en krijg direct een advies.

Ondersteuning door fiKks

Loopt u achter met betalingen of weet u echt niet meer hoe u uw rekeningen moet betalen? Dan kan fiKks u helpen om van uw financiële problemen af te komen. FiKks is een handige en eenvoudige app die u in contact brengt met een vrijwilliger (buddy) die u helpt om weer overzicht te krijgen in uw financiën. De buddy’s van fiKks werken als vrijwilliger om u te helpen en dat kost u helemaal niets.

Krijg weer grip op uw financiën

Stichting Grip op Geld helpt mensen met (dreigende) financiële problemen. Goed opgeleide vrijwilligers (SchuldHulpMaatjes) helpen u om uw financiën weer op orde te krijgen. Goed om te weten: Stichting Grip op Geld is onafhankelijk en heeft geen winstoogmerk. Ervaart u financiële problemen, of wilt u juist problemen voorkomen? Loop daar dan niet langer mee rond! Mail naar info@SHMPijnacker-Nootdorp.nl of bel 0639568705.

Grip op je Knip

Heeft u te maken met psychische klachten (denk aan: spanning, somberheid, angst of slechte concentratie) en komt u daardoor niet helemaal uit uw financiën? Dan kunt u terecht bij Doel GGZ Delfland. In samenwerking met de Herstelacademie bieden zij de training ‘Grip op je Knip’. Tijdens deze training leert u hoe u uw geldzaken beter op orde krijgt. Wilt u meer weten over deze training? Kijk dan op de website van Doel GGZ Delfland: www.ggz-delfland.nl, stuur een mail naar herstelacademie@ggz-delfland.nl of bel met de Herstelacademie Het Buitenhuis in Delft: 015 260 75 24.

Breng uw geldzaken op orde

Humanitas Thuisadministratie helpt u om uw geldzaken en administratie op orde te brengen en te houden. U gaat tijdelijk samen met een vrijwilliger aan de slag om inzicht te krijgen in uw geldzaken. De vrijwilliger staat u net zo lang bij totdat u alles weer onder controle heeft. Kijk op de website van Humanitas voor meer informatie: www.humanitas.nl, stuur een mail naar delft@humanitas.nl of bel 06 1721 8344.

Ondersteuning door SWOP

Thuisadministratie: Stichting Welzijn & Ondersteuning Pijnacker-Nootdorp (SWOP) helpt ouderen bij het op orde brengen en/of bijhouden van de persoonlijke financiële administratie. Bijvoorbeeld als een oudere dit niet meer zelf kan. Of als de partner, die altijd verantwoordelijk was voor de administratie, komt te overlijden. Het SWOP kan ook informatie geven over ouderenvoorzieningen en financiële regelingen voor kwijtschelding, subsidiëring of vergoeding van gemaakte kosten.

De Formulierenbrigade van SWOP kijkt samen met u naar uw inkomsten en uitgaven. De Formulierenbrigade kent alle regelingen en kijkt of u hiervoor in aanmerking komt. De Formulierenbrigade doet vervolgens samen met u de aanvraag en de afhandeling. 

Naast Thuisadministratie en de Formulierenbrigade biedt het SWOP ook hulp bij uw belastingaangifte. Kijk voor meer informatie op: www.swop.nl

Financiële ondersteuning voor jongeren

Ben jij tussen de 12 en 23 jaar en heb je behoefte aan meer informatie over geld of heb je behoefte aan advies omdat je er zelf even niet meer uitkomt? Dan staan de coaches van Jeugd en Jongerenwerk voor jou klaar. Zij kunnen jou helpen op heel veel onderwerpen, waaronder geldzaken. Nieuwsgierig naar wat Jeugd en Jongerenwerk voor jou kan betekenen? Kijk dan op www.stjjmh.nl, mail naar info@stjjmh.nl of bel 0182-640694.

Saldobaas (voor studenten)

Ben jij student? Bekijk dan eens de app Saldobaas. Saldobaas helpt studenten om baas te blijven of weer baas te worden over hun maandelijkse inkomsten en uitgaven. Krijg inzicht in waar jij jouw geld aan uitgeeft, hoeveel je per maand overhoudt en ontvang handige tips en info over hoe je beter om kunt gaan met jouw geld. Het maandbudget wordt berekend op basis van wat jij zelf invult. Er is dus geen koppeling met jouw bankrekening. De app is gratis te downloaden in de App Store of via Google Play.