Terug naar het overzicht

Terugblik veiligheidsconferentie Pijnacker-Nootdorp

Op woensdag 16 november jl. organiseerde de gemeente Pijnacker-Nootdorp een veiligheidsconferentie voor (veiligheids)partners, raadsleden, inwoners en ondernemers. Het doel van deze conferentie was om input op te halen voor het Integraal Veiligheidsplan 2023 – 2026. Dit is een beleidsplan waarin de prioriteiten en strategische doelstellingen en ambities op het gebied van veiligheid voor de komende vier jaar worden vastgelegd.

Ondermijning en integrale samenwerking

De conferentie werd afgetrapt door burgemeester Björn Lugthart. Daarna vertelde Edward van der Torre, bestuurskundig criminoloog, over kansen voor criminelen in Pijnacker-Nootdorp en wat de gemeente kan doen om ondermijnende criminaliteit tegen te gaan. Jur Verbeek, o.a. stadsmarinier bij de gemeente Rotterdam, gaf diverse praktijkvoorbeelden over het belang van integrale samenwerking op de verschillende veiligheidsthema’s.

Prioriteiten Integraal veiligheidsplan

Tijdens een paneldiscussie onder begeleiding van dagvoorzitter Jerrel Denijn werden burgemeester Björn Lugthart, teamchef politie Naomi van der Linde, Edward van der Torre en Jur Verbeek gevraagd om te reageren op diverse stellingen. Het publiek kon met een smartphone zijn mening geven via Mentimeter. De zaal bleek het met de panelleden eens te zijn over waar de prioriteiten zouden moeten liggen. De input vanuit de discussie zal worden gebruikt om de prioriteiten aan te scherpen.

Themasessies zorg, jeugd, ondermijning en digitale criminaliteit

De komende vier jaar moet de gemeente samen met de partners aan de slag op de thema’s

  • zorg & veiligheid;
  • jeugd & veiligheid;
  • de aanpak van ondermijning en;
  • weerbaarheid tegen digitale criminaliteit.

Tijdens de themasessies in de tweede helft van de avond wisselden de deelnemers van gedachten over de over de verschillende opgaven en wat er moet gebeuren om de doelstellingen te behalen. De input die tijdens deze themasessies is gegeven wordt meegenomen bij het schrijven van het Integraal veiligheidsplan 2023 – 2026. Begin 2023 wordt dit plan ter vaststelling aan de gemeenteraad aangeboden.

Podcasts

Veiligheidsconferentie gemist? Beluister dan onderstaande podcasts.

Vooruitblik burgemeester en politiechef

In aanloop naar de Veiligheidsconferentie zijn burgemeester Björn Lugthart en teamchef van de politie, Naomi van der Linde geïnterviewd. Hoe staat het met de veiligheid in de gemeente? En wat is een integraal veiligheidsplan? Op deze en andere vragen geven zij een antwoord.

Terugblik programmamanagers Marc Wiese en Rhiannon Bol

Programmamanagers Rhiannon Bol en Marc Wiese van gemeente Pijnacker-Nootdorp blikken na de Veiligheidsconferentie terug op de avond. Wat viel hen op bijvoorbeeld over het thema jeugd en veiligheid? En wat is het vervolg?