Terug naar het overzicht

Problemen door de kinderopvangtoeslagaffaire? Meld u bij de gemeente!

In Nederland zijn duizenden gezinnen getroffen door de kinderopvangtoeslagaffaire. Ouders werden door de Belastingdienst ten onrechte bestempeld als fraudeur, waardoor zij kinderopvangtoeslag moesten terugbetalen. Veel van deze ouders hebben daardoor te maken met financiële problemen. Ook gezinnen in de gemeente Pijnacker-Nootdorp zijn gedupeerd in de kinderopvangtoeslagaffaire.

Ondersteuning

De gemeente wil deze inwoners graag ondersteuning bieden, maar helaas weten wij niet wie het zijn. Wethouder Marieke van Bijnen: “Vanwege de privacywetgeving (de AVG) mag de Belastingdienst de persoonsgegevens van gedupeerden niet aan gemeenten doorgeven. Dit betekent dat wij er geen zicht op hebben om welke gezinnen het gaat. Ook weten wij niet hoeveel van deze gezinnen er nu door de kinderopvangtoeslagaffaire problemen hebben. Wat wij wel weten is dat inmiddels 29 ouders zichzelf hebben gemeld bij de Belastingdienst. Wij komen heel graag met deze mensen in contact zodat we ze kunnen helpen. Daarom vraag ik u: ‘Heeft u te maken met de kinderopvangtoeslagaffaire van de Belastingdienst en heeft u daardoor problemen? Meld u zich dan zo snel mogelijk bij de gemeente. Wij zorgen voor een vast contactpersoon vanuit het team Schuldhulpverlening die u hierbij gaat helpen!’.”

Financiële compensatie

De Belastingdienst biedt financiële compensatie. Maar voor wie in de problemen is geraakt, is dat niet altijd voldoende. Er kunnen namelijk problemen zijn ontstaan, bijvoorbeeld rondom huisvesting, schulden, inkomen, zorg en de opvoeding van kinderen. Daarom roept de Belastingdienst gedupeerde ouders op om zich te melden en wijst op de mogelijkheid tot aanvullende hulp. Ouders die zich melden bij de belastingdienst worden – wanneer zij dit willen – in contact gebracht met hun gemeente. Kijk op https://services.belastingdienst.nl/toeslagen-herstel/ voor meer informatie. Liever meteen iemand aan de lijn? Bel het Serviceteam gedupeerden Kinderopvangtoeslag op 0800 2 358 358 (gratis).

In gesprek met de gemeente

Bent u in de problemen gekomen door de kinderopvangtoeslagaffaire, heeft u vragen of zorgen? Dan kunt u contact opnemen met team schuldhulpverlening van de gemeente Pijnacker-Nootdorp. Ook als u financiële zorgen heeft, die niet het gevolg zijn van de kinderopvangtoeslagaffaire, kunt u bij de gemeente terecht. Bel 14 015 of stuur een email naar schuldhulpverlening@pijnacker-nootdorp.nl. Deze hulp is kosteloos.

thuiswerken