Terug naar het overzicht

Leerlingen aan de slag met energie

De leerlingen van het Stanislascollege VWO3 en HAVO3 behandelen op dit moment het thema energietransitie. Een ontzettend belangrijk thema. Voor iedereen. Maar zeker voor de jeugd, want zij zijn de toekomst. Wat houdt de energietransitie ook alweer in? De naam zegt het eigenlijk al. De overgang van een energiesysteem gebaseerd op fossiele energiebronnen naar een energiesysteem gebaseerd op duurzame en CO2-neutrale energiebronnen. Om precies te zijn de overgang van het gebruik van gas, olie en kolen naar het gebruiken van water, zon en wind als bron van energie. Wist u dat we met het huidige energiesysteem voor circa 95 procent gebruik maken van fossiele energie? Het is tijd voor verbetering!

Aan de slag

De docenten aardrijkskunde hebben, in samenwerking met gemeente Pijnacker-Nootdorp, de leerlingen op pad gestuurd met een hele praktische opdracht. Dichtbij huis én school. Met als doel: kennis maken met voorbeelden van nieuwe, duurzame energiebronnen in de eigen omgeving.

Verdiepingssessie

Groepjes leerlingen verdiepten zich in de onderwerpen: elektrisch rijden en laadpalen, aardwarmte (geothermie), aardgasvrij en klimaatbestendig Klapwijk, warmte-koudeopslag Keijzershof en zonnepanelen van de Energiecoöperatie Pijnacker-Nootdorp. Na een verdiepingssessie over het gekozen onderwerp namen alle groepjes een nieuwsitem op. Allemaal op geheel creatieve wijze én opgenomen vanaf een locatie in Pijnacker-Nootdorp. “Het was leuk dat je naar buiten gaat en echt gaat kijken hoe het werkt”, aldus een leerling van het Stanislascollege.

90 filmpjes

Het resultaat? 90 filmpjes met heldere informatie over de duurzame energiebronnen inclusief verfrissende ideeën over de toekomst. “Het doet mij goed om te zien dat onze jeugd vol enthousiasme aan de slag is gegaan met de energietransitie. De leerlingen hebben zich goed verdiept in het onderwerp en komen met creatieve ideeën”, aldus Wethouder Frank van Kuppeveld die over tuinbouw, wonen en energie gaat.

Meerwaarde

Joke Duijnisveld, docente aardrijkskunde, liet ons na de les weten: “Ik vind het echt een meerwaarde om op deze manier samen te werken met de gemeente. Daardoor hebben we de leerlingen met een hele concrete opdracht in hun eigen omgeving op pad kunnen sturen, zodat ze ook zien hoe hun eigen gemeente omgaat met de uitdaging van de energietransitie, wat ze anders alleen in hun boek lezen. Daarnaast was het een mooie buitenopdracht in een tijd dat veel excursies niet door kunnen gaan.”

Zelf aan de slag

Op de website www.metenergieaandeslag.nl nodigt de gemeente Pijnacker-Nootdorp inwoners, ondernemers en organisaties uit om duurzame ideeën en concrete initiatieven te delen en letterlijk op de kaart te zetten. Ook deelt de gemeente hier projecten en informatie die bijdragen aan het verduurzamen van onze omgeving. Op de website kunt u in één oogopslag zien welke stappen u zelf kunt ondernemen om te besparen en verduurzamen én u kunt op de kaart van Pijnacker-Nootdorp uw eigen ideeën en initiatieven toevoegen.

leerling van het Stanislas