Terug naar het overzicht

Kijk op de Wijk: Fietscrossbaan Oude Leede

Heel feestelijk is vrijdag 8 oktober de prachtige nieuwe fietscrossbaan geopend op het trapveldje in Oude Leede. De officiële handeling werd verricht door Piet Gouw, de man die bij de aanleg in de zomer heel veel werk heeft verzet, samen met vaders uit de buurt. 

Mariska van Wijk met zoon Jurre en neefje Mike op crossfietsen bij het naambord van de fietscrossbaan
Mariska van Wijk met zoon Jurre en neefje Mike bij het bord met de naam van de baan die is vernoemd naar Piet Gouw die veel werk (en grond) heeft verzet bij de aanleg.

Maquette van lego

Het idee is afkomstig vanuit de jeugd in Oude Leede. Mariska van Wijk en Suzanne Schotte zijn het idee verder gaan uitwerken. Grappig is dat de jeugdigen die nu van de baan gebruik maken ook nauw betrokken zijn geweest bij het ontwerp. Ze hebben de tekening van de baan nagebouwd met lego en zo ontstond er een beeld van hoe het zou kunnen worden. 

Nat weer

In de vrij natte zomer van 2021 is het werk gedaan. Eerst was het lastig fietscrossen maar toen de ergste zomerregens voorbij waren, was het goed te doen op de fietscrossbaan van Oude Leede. De achtjarige Jurre, zoon van Mariska en Frits van Wijk, en zijn neef Mike die tien is, vertellen dat de baan heel anders is bij droog weer dan bij nat weer. Ze zijn heel blij met de baan en geven even een demonstratie. 

Mede mogelijk door buurtknip en bewonersvereniging

Mariska vertelt dat de aanleg van de baan mede mogelijk is gemaakt met subsidie van de Buurtknip en met medewerking van de BOL, de Bewonersvereniging Oude Leede. Mariska is ook bij de Kidsclub Oude Leede betrokken en vertelt dat er wel veertig kinderen lid van zijn. Daarnaast zijn er ook heel wat tieners. Ze vindt het mooie van de Kidsclub dat kinderen die op heel verschillende scholen zitten via de Kidsclub elkaar toch leren kennen en met elkaar gaan spelen.

Naast buurthuis Het Oude Laarsje speelt ook het trapveld een belangrijke rol in het sociale leven in Oude Leede. Juist ook in de coronatijd was het een ontmoetingsplaats in de open lucht en ook een plaats van samenkomst voor de Kidsclub Oude Leede. De nieuwe fietscrossbaan voegt daar nog weer een mooie dimensie aan toe!