Terug naar het overzicht

Gratis mondkapjes en zelftesten voor bepaalde groepen

Mensen met een laag inkomen krijgen binnenkort een aantal gratis zelftesten en chirurgische mondkapjes van de gemeente. Het vorige kabinet had de gratis hulpmiddelen in november vorig jaar al toegezegd. Afgelopen donderdag maakte het ministerie Volksgezondheid bekend dat de gratis zelftesten en mondkapjes pas vanaf half februari uitgedeeld kunnen worden door gemeenten. Vanwege de snel oplopende coronabesmettingen heeft het college van burgemeester en wethouders in Pijnacker-Nootdorp besloten deze groep nu alvast te helpen.

Wethouder Sociaal Domein, Marieke van Bijnen:

Het aantal coronabesmettingen is helaas nog steeds hoog en blijft stijgen. Zelftesten en mondkapjes zijn daarmee belangrijke middelen om toch deel te kunnen nemen aan het sociaal-maatschappelijk verkeer en vooral om anderen niet te besmetten. Zelftesten en mondkapjes aanschaffen, brengt kosten met zich mee. In het kader van ons minimabeleid bieden wij daarom nu al gratis mondkapjes en zelftesten ter beschikking aan bijstandsgerechtigden en inwoners van de gemeente in de schuldhulpverlening.

Sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties

Ook krijgen sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties binnenkort een mail van de gemeente waarmee zij een aantal gratis zelftesten kunnen komen ophalen. Nu de samenleving weer wat meer open kan, kwamen er hulpvragen bij de gemeente binnen. Voorzitter van Korfbalvereniging Avanti, Johan Diepens, vroeg: “Hoe kom ik aan zelftesten voor mijn vrijwilligers? Kan de gemeente hierbij helpen?” En ook in de raadsvergadering van vorige week agendeerde Janno Meijer, CDA-raadslid, of het college aandacht kan besteden aan sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties. Dit werd gesteund door de hele raad. Het college van burgemeester en wethouders besloot ook de sportverenigingen en vrijwilligersorganisaties te helpen en bestelde 10.000 zelftesten.

Peter Hennevanger, wethouder sport:

We mogen weer sporten en deelnemen aan culturele activiteiten. Als we ons goed aan de regels houden en voorzichtig blijven dan kunnen we met z’n allen bijdragen aan het voorkomen van een volgende lockdown. Onze sport- en culturele verenigingen drijven op vrijwilligers, daar moeten we extra zuinig op zijn. Door het gratis beschikbaar stellen van 10.000 zelftesten draagt de gemeente haar steentje bij om de samenleving open te houden.

wethouder Peter Hennevanger geeft gratis testen aan sportverenigingen