Terug naar het overzicht

(Frituur)vet over? Recycle het!

De laatste dagen van december staan vaak in het teken van lekkere hapjes en uitgebreide (kerst)menu’s. Maar wat doet u met het gebruikte frituurvet? Of de overgebleven jus? En waar laat u de olie uit het potje zongedroogde tomaatjes?

Verzamel uw gebruikte (frituur)vet en olie in een lege plastic verpakking, sluit die af en gooi het in de daarvoor bestemde (vaak gele) kliko. Veel mensen spoelen gebruikt (frituur)vet en olie door de gootsteen of door het toilet. Maar dat is slecht voor ons riool.

Vet stolt namelijk als het afkoelt en hierdoor kunt u verstoppingen in uw afvoer krijgen. Ook kan de riolering verstopt raken. Deze kan dan het overtollig regenwater tijdens hevige regenbuien niet meer afvoeren, waardoor er wateroverlast in huis of op straat ontstaat. Geen vet in het riool dus!

Uw plastic fles of andere plastic verpakking met gebruikt vet en olie kunt u inleveren bij een vet-inzamelpunt. Zij zijn te herkennen aan de (vaak gele) kliko of sticker/poster op deur of raam. Tip: kleine restjes in de pan veegt u weg met keukenpapier en kunt u in de afvalbak gooien.

Lees voor meer informatie de website van Milieu Centraal.