Terug naar het overzicht

Eerste veiligheidsontbijt voor ondernemers een succes!

Het was vanochtend, dinsdag 10 oktober, om 7.00 uur al een drukte van belang in de raadszaal van gemeente Pijnacker-Nootdorp. Burgemeester Björn Lugthart en Bart van Straten, wethouder economie, ontvingen daar zo’n 70 ondernemers, raadsleden en andere geïnteresseerden. Onder het genot van een lekker ontbijt kregen de aanwezigen informatie over veilig ondernemen om hen weerbaar te maken en daarmee de gemeente veiliger te maken.

Alle geïnteresseerde ondernemers uit de gemeente waren welkom voor dit ontbijt. Ewout Genemans (producent en acteur) was dagvoorzitter en leidde het programma. Burgemeester Björn Lugthart deed het welkomstwoord en gaf aan waarom het belangrijk is ondernemers mee te nemen in de aanpak van criminaliteit: “Criminelen weten helaas ook onze gemeente te vinden, denk aan hennepkwekerijen, georganiseerde handel in lachgas, arbeidsuitbuiting of harddrugshandel. Criminelen hebben ons, overheid en ondernemers, nodig om hun handel vorm te kunnen geven. Daarom is het belangrijk dat we bewust zijn van de verschillende vormen van criminaliteit en het gezamenlijk optrekken om onze gebieden veilig te houden.”

Melden helpt

Ferry van Buijtene van SUPPORT-IT nam de aanwezigen mee in de wereld van cybercrime. Hij maakte hen bewust van cybercrime, gaf tips en tricks om deze vorm van criminaliteit te voorkomen. Eén van zijn adviezen was: “Zorg dat je een plan klaar hebt liggen, voor als je gehackt wordt”.
 Ewout Genemans ging daarna in gesprek met wethouder Bart van Straten over het belang van melden van verdachte omstandigheden: “Ondernemers en hun personeel willen werken in een fijne en veilige werkomgeving. Dat staat ook bij ons voorop. Onze handhavers zijn inmiddels goed zichtbaar op de bedrijvenparken. Spreek de handhavers, parkmanager Nicolette Bakker of accountmanager van de gemeente aan als je iets verdachts ziet. Anoniem melden kan ook bij Meld Misdaad Anoniem (0800-7000). Zo help je ons mee om ondermijning aan te pakken.”

Hennepcontainer

Vervolgens gaf Steven Wierickx, regisseur Ondermijning van de gemeente, inzicht in ondermijning. Bij ondermijning gebruiken criminelen de legale bovenwereld voor illegale activiteiten, zoals drugscriminaliteit en witwassen van geld. Dit gaat vaak samen met geweld en zorgt voor overlast voor omwonenden. Steven vertelde hoe de gemeente samenwerkt met andere partijen om inzicht te krijgen in deze vorm van criminaliteit en hoe deze aangepakt wordt. Tot slot konden de aanwezigen kijken in een nagebouwde hennepkwekerij die in een container voor de deur stond. In de container kregen men informatie over de gevaren van een hennepkwekerij, hoe je deze kan herkennen en waarom het belangrijk is hier melding van te doen.

Week van veiligheid

Dit eerste veiligheidsontbijt werd georganiseerd door gemeente Pijnacker-Nootdorp, de bedrijvenparken De Boezem, Heron en Oostambacht en het Platform Veilig Ondernemen (PVO). Zij organiseerden het ontbijt in de ‘Week van de veiligheid’. Deze landelijk georganiseerde week, door het Platvorm Veilig Ondernemen, richt zich op ondernemers en hun medewerkers. Er worden verschillende vormen van veiligheid onder de aandacht gebracht om ondernemers en haar medewerkers weerbaar te maken en daarmee Nederland veiliger te krijgen. Aanwezigen vonden de ochtend zeker voor herhaling vatbaar!